eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új háború réme a Közel-Keleten

Az izraeli légierő újabb légitámadásokat hajtott végre Libanonban. Egy katonai szóvivő azt mondta: a Hezbollah radikális szervezet állásait tekintik fő célpontnak. Nem hivatalos közlés szerint a zsidó állam tengeri és légi blokád alá akarja vonni az országot. Libanon tűzszünetet kért. Az Európai Unió bírálta az izraeli offenzívát.

Az izraeli hadsereg figyelmeztette a libanoni hatóságokat, hogy költöztessék át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol a Hezbollah vezetője lakik.

Libanoni kórházi források azt közölték: a légitámadásokban eddig 47 civil, köztük sok gyermek halt meg. Az izraeli légierő hajnalban számos támadást hajtott végre libanoni területen; egyebek mellett bombázta a bejrúti nemzetközi repülőtér kifutópályáit, ezután a légikikötőt bezárták.

Közben a Hezbollah - izraeli sajtójelentés szerint - számos rakétát lőtt ki több észak-izraeli városra. A támadásokban egy nő meghalt, 14-en megsebesültek.

Hét rakéta csapódott be Szafed városában is, a támadásban 11 ember megsebesült, ketten súlyosan. A lövedékek a város központjában csapódtak be.

A libanoni határtól 15-20 kilométernyire délre fekvő, 20 ezer lakosú város az 1990-es évek óta nem volt rakétatámadások célpontja.

Rakéták csapódtak be Karmiel városában is, a robbanásokban egy ember megsebesült.

A libanoni tájékoztatási miniszter kora délután bejelentette, hogy Bejrút "mindenre kiterjedő tűzszünetet" kért.

Az izraeli légierő megtámadta a libanoni hadsereg két légi támaszpontját is. Az akciónak nem voltak áldozatai.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a Hezbollah szerdán - izraeli területen - túszul ejtett két izraeli katonát.

Abbász egy új közel-keleti háborútól tart

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint Izrael katonai behatolása Libanonba egy nagy kiterjedésű közel-keleti háború rémét vetíti előre.

A palesztin vezető arra kérte a nagyhatalmakat, hogy avatkozzanak be a helyzet elmérgesedésének megakadályozására.

Az EU önmérsékletre szólította fel Izraelt

Az Európai Unió bírálta Izraelt katonai ereje "aránytalan" alkalmazásért Libanonban.

Az elnökség sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok és a polgári létesítmények lerombolása miatt. A nyilatkozat szerint nem igazolható a légi és tengeri blokád bevezetése Libanonnal szemben.

Jacques Chirac francia elnök az erőszak azonnali beszüntetésére és a libanoni Hezbollah által elhurcolt két izraeli katona szabadon bocsátására szólított fel.

Kevéssel később Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter elítélte az izraeli bombázásokat, amelyeket "aránytalan háborús akciónak" minősített.

Hasonló szellemben nyilatkozott Massimo D,Alema olasz külügyminiszter, aki a dél-libanoni és bejrúti izraeli reakciót "aránytalannak és veszélyesnek" nevezte.

"Azon dolgozunk, hogy a következő órákban létrejöjjön egy közös kezdeményezés Európa és a G8 csoport (részvételével a közel-keleti erőszak spiráljának megállítására" - mondta az olasz külügyminiszter.

Oroszország szintén elítélte az izraeli támadásokat, nyugalomra szólítva fel a zsidó államot és a Hezbollahot egy térségbeli nyílt konfliktus elkerülése érdekében.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei szombaton Kairóban rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a "súlyos" libanoni és palesztinai helyzetet, valamint az ellenük irányuló "izraeli agressziót és fenyegetéseket".

A történtek feszültség hatására rekordszintre, hordónként csaknem 76 dollárra drágult az olaj.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×