eur:
395.24
usd:
365.65
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

EU: Magyarország nagy gondot jelent

Az uniós tagállamok közül a magyar közfinanszírozás rendszerét tartja a legproblematikusabbnak az Európai Unió pénzügyi biztosa. Joaqín Almunia minderről a Die Welt című német lapnak beszélt.

Az Európai Unió nem enged a maastrichti kritériumokból - jelentette ki a pénzügyi biztos. Joaqín Almunia a Die Welt című német lapnak azt mondta: noha az euró bevezetésének kritériumait rögzítő követelményeket erős gazdasággal rendelkező államokra szabták, minden tagjelöltnek telesítenie kell azokat.

Emlékeztetett arra is, hogy Szlovénia csak azután kapott zöld jelzést az eurózónába való belépéshez, hogy minden téren megfelelt az előírásoknak. A biztos szerint jól működik a tavaly megváltoztatott stabilitási és növekedési paktum, amelynek célja, hogy garantálja a közös pénz helyzetét.

Joaquin Almunia úgy vélte: szó sincs arról, hogy az eurózóna tagállamai elengedhetnék magukat. Szerinte a megengedettnél nagyobb deficittel küzdők is jó úton haladnak, Németország 2007-re 3 százalék alá csökkenti a hiányt, és Olaszországgal kapcsolatban is a hiány csökkentésére számít.

Magyarország a legnagyobb gond

Arról, hogy az új uniós tagállamok mikor vezethetik be a közös valutát, Joaquín Almunia azt mondta: Lengyelország esetében teljes a bizonytalanság, hiszen még a varsói kormány sem közölte, milyen szándékai, céljai vannak. Csehország 2010-ben szeretne csatlakozni, ahogy Magyarország is.

A pénzügyi biztos megjegyezte: Budapestnek szeptemberben kell beszámolnia a bizottságnak arról, milyen terv alapján akarja ezt véghezvinni.

Almunia szerint Magyarország nagyobb gondot jelent az EU-nak, mint a lengyelek, hiszen a budapesti kormányzat nagy államháztartási hiánnyal küzd. Emellett pedig az EU legproblematikusabb közfinanszírozásának a magyart tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×