eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Odavan Saron öröksége: izraeli bevonulás a Gázai-övezetbe

A Gázai övezet déli része után a terület északi részébe is bevonultak az izraeli nehézpáncélos és gyalogos egységek. A zsidó állam azután indította hadműveleteit, hogy palesztin fegyveresek egy héttel ezelőtt elraboltak egy izraeli katonát. Az izraeli kormányfő közölte: addig folytatják az akciót, amíg a katonát el nem engedik.

Ehud Olmert a nemzetközi bírálatok után azt hangsúlyozta: a támadásoknál megkímélik a civilek életét, és átmenetileg megnyitották az egyik fontos kereskedelmi átkelőt, hogy a palesztinok hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.

Izrael június 28-a óta több hadműveletet hajtott végre a Gázai övezet déli részén, a Dahaníja repülőtér környékét azóta is megszállva tartják.

A miniszterelnöki hivatalt is támadták

Gázában a palesztin miniszterelnök hivatalát is támadta az izraeli légierő. Iszmáil Haníje kormányfő az izraeli agresszió megállítására szólította fel a világ országait.

A Hamász palesztin radikális szervezet fegyveres szárnya azt közölte: izraeli kormányzati épületeket, iskolákat és erőműveket támad meg, ha az izraeli haderő folytatja a hadműveleteket a Gázai övezetben.

Tüntetések, bírálatok

Nyugat-Jeruzsálemben több száz izraeli tüntetett a miniszterelnök hivatala előtt, amiért a zsidó állam hadserege nem állította le a hadműveleteket a Gázai övezetben.

A zsidó állam hadműveleteit bírálta XVI. Benedek Pápa, az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt is.

Saron öröksége, a palesztin felügyeletű Gáza

A gázai események sajátos megvilágításba helyezik Ariel Saron korábbi izraeli miniszterelnök örökségét.

A január óta kómában lévő volt kormányfő utolsó jelentős politikai tette a Gázai-övezetből való egyoldalú kivonulás volt, ennek érdekében kormányát is jelentősen átalakította.

Az izraeliek ugyan folyamatosan hangsúlyozzák, hogy nem kívánnak tartósan a Gázai-övezetben maradni, azonban az elrabolt katona utáni kutatásban ez egyre nehezebbnek tűnik.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×