eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Legfoglalhatják a szabálysértők autóját Csehországban

A külföldieket is komolyan érintik azok a jelentős szigorítások, amelyeket Csehországban vezettek be szombattól a közlekedési balesetek visszaszorítására. Ha a külföldi szabálysértő nem tudja megfizetni a büntetést, akkor akár le is foglalhatják gépkocsiját.

Ugyanakkor a vétség miatt a helyszínen zárolt autóért - teherkocsi vagy kamion esetében annak szállítmányáért - a hatóságok semmiféle felelősséget nem vállalnak.

Továbbra is szigorúan tilos a vezetés előtti alkoholfogyasztás, és egy bizonyos szinten felül már nem egyszerűen kihágásnak, hanem bűncselekménynek minősül.

A legalacsonyabb bírság ezentúl ezer korona lesz, ami tízszerese az eddigi összegnek. A felső határ az eddigi 15 ezer korona helyett 50 ezer korona lesz.

Nappal is kötelező a fényszóró

Július elsejétől kezdve a csehországi közutakon minden gépkocsinak éjjel és nappal is bekapcsolt fényszórókkal kell közlekednie.

Szélesebb jogokat kapott az országos rendőrség, de a helyi rendőrség is. A hatóságok ezentúl egyebek között a helyszínen bevonhatják a közlekedési szabályokat megsértő vezető jogosítványát, és megakadályozhatják, hogy az autó folytassa útját.

A cseh hatóságok a szigorúbb közlekedési szabályok bevezetését a közutakon uralkodó állapotokkal magyarázzák.

Csehország vezet a halálos kimenetelű balesetekben


Egymillió lakosra évente 130 balesetben elhunyt személy jut. Ez csaknem kétszer annyi, mint Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy Svédországban. A cseh utakon gyakorlatilag háromóránként történik egy baleset, minden hetedik órában meghal egy ember.

Csehország a halálos kimenetelű közúti balesetek számát tekintve vezető helyet foglal el Európában. Az utóbbi időszakban évente átlagban több mint 1300 személy hal meg az utakon, és a balesetek száma átlagban 200 ezer körül mozog.

A kormányzat célja, hogy 2010-ig a jelenleginek a felére csökkentse a halálos balesetek számát, amely jóval magasabb az európai átlagnál.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×