eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Bővítés és alkotmány a terítéken az uniós csúcson

A többi között az uniós alkotmányról és a bővítéssel összefüggő más kérdésekről egyeztetnek az uniós tagállamok állam- és kormányfői Brüsszelben.

Az uniós csúcs résztvevői megállapodtak abban, hogy legkésőbb 2008 végére megoldást kell találni arra a válságra, amelyet az alkotmányos szerződés tavalyi franciaországi és hollandiai leszavazása, így a ratifikálási folyamat megtorpanása okozott.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy a bővítés ügye összefügg az alkotmány elfogadásával, amely számos olyan reformot tartalmazott, ami segítette volna újabb országok csatlakozását az európai közösséghez.

A politikusok megvitatják azt a javaslatot is, amely szerint a bővítések előfeltételévé kellene tenni, hogy a közösség mennyire áll készen a jelentkező befogadására. Ez azonban nagyon megnehezítené a jelenleg csatlakozásra váró országok felvételét az unióba.

A csúcsértekezlet várhatóan jóváhagyja Szlovénia jövő év eleji csatlakozását az euróövezethez: ezzel a szlovének lesznek az elsők a 2004-ben belépett 10 új tagország közül, akik bejutnak az eurót használó államok csoportjába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×