INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Hitler" ellen tüntettek a vébén

Infostart / InfoRádió
Berlinben ismét fellángolt a vita az iráni államfő esetleges részvétele miatt a labdarúgó világbajnokságon. Vasárnap több, mint ezren tüntettek Teherán politikája ellen Nürnbergben, ahol az iráni válogatott mérte össze erejét a mexikói csapattal.

A szakszervezetek és a zsidó intézmények felhívására rendezett nürnbergi tüntetésen a bajor tartományi belügyminiszter leszögezte, hogy az iráni elnök semmiképpen sem lenne szívesen látott vendég a vébén - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Vasárnap csupán az iráni elnökhelyettes szurkolt a nürnbergi lelátón hazája labdarúgóinak - igaz nem túl sok eredménnyel, mert a mexikói csapat 3-1-re verte az irániakat.

Hitlerhez hasonlították

A meccs előtt és alatt több, mint ezren tüntettek Ahmadinezsád politikája ellen. A gyűlésen a németországi zsidó szervezetek nevében Michel Friedman egyenesen Hitlerhez hasonlította az iráni államfőt, Beckstein bajor tartományi belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy Ahmadinezsád semmi esetre sem lenne szívesen látott vendég Németországban.

Berlinben is napirendre került az iráni elnök esetleges részvétele a futball vébén. A nagyobbik koalíciós partner, a kereszténypártok helyettes parlamenti frakcióvezetője, Bosbach egy sajtóinterjúban úgy vélte, a labdarúgó világszövetséggel kötött megállapodás értelmében aligha lehet megakadályozni Ahmadinezsádot abban, hogy a helyszínen tekintse meg országa válogatottjának egy mérkőzését.

Bosbach hangoztatta azonban, hogy mindenképpen tudtára kell adni, hogy nem látják szívesen, és ha mégis Németországba jönne, a protokoll teljes mellőzésével kellene fogadni.

Nem biztos, hogy megy

Az ellenzéki Zöldpárt szóvivője is hasonló szellemben nyilatkozott. Ahmadinezsád egyelőre nem közölte, hogy az iráni csapat szombatra tervezett mérkőzését a helyszínen akarja-e követni.

A németországi Zsidó Szervezetek Szövetségének nemrég megválasztott elnöke Charlotte Knobloch arra ösztönözte a német kormányt, hogy semmi esetre se tegye lehetővé a holocaustot tagadó és Izrael létjogosultságát elvető iráni elnök beutazását.

A címlapról ajánljuk