INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

Jogszerűen vettek őrizetbe magyar turistákat?

Infostart / InfoRádió

A szlovák rendőrség még nem fejezte be a magyar turisták elleni szabálysértési eljárást, ugyanakkor a hatóság úgy véli, jogszerűen járt el az ügyben - írja az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Tatiana Kurucová, a pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság helyettes szóvivője a pozsonyi magyar nyelvű lapnak, az Új Szónak nyilatkozva megerősítette, hogy a szabálysértési eljárás még folyamatban van.

Az eddigi vizsgálat alapján azonban a helyettes szóvivő szerint nyilvánvaló, hogy a hatóság a törvényeknek megfelelően járt el.

Az indoklás szerint a rendőrnek joga van magyarázatot kérni attól a személytől, aki felvilágosítással szolgálhat egy szabálysértéssel kapcsolatban.

Az ellenben nem derül ki a nyilatkozatból, hogy volt-e bármiféle jogalapja az intézkedésnek. Mint ugyanis kiderült, az idegenvezetést szabályozó általános érvényű rendeletet az ügyészség két évvel ezelőtt hatályon kívül helyezte.

Szakmai vita?

Marian Bilacsics, a magyar turisták ügyében feljelentést tett turisztikai ellenőr továbbra is úgy véli, a társaikat kalauzoló magyar kísérők idegenvezetői tevékenységet folytattak, ráadásul illetéktelenül.

Az ellenőr az Új Szóban állítja: szó sincs arról, hogy a már két évvel ezelőtt felfüggesztett általános érvényű rendeletre hivatkozva kérte volna a magyar turistákat, igazolják, jogosultan folytatnak idegenvezetői tevékenységet.

Marian Bilacsics közölte: ő az utazásszervezésről és közvetítésről szóló, 2001-ben elfogadott törvény alapján kérte az igazolást.

Az ellenőr változatlanul kitart amellett, hogy vitája a turistákkal szakmai okok miatt pattant ki, a hatóság pedig korrektül járt el, nem alkalmazott erőszakot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018