INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

Drakula kastélya visszakerül az eredeti tulajdonosához

Infostart / InfoRádió

Visszakerül korábbi tulajdonosaihoz a törcsvári kastély, ahol a legenda szerint az a Vlad Tepes havasalföldi fejedelem raboskodott, akiről Bram Stoker Drakula alakját mintázta a regényében. A régi-új tulajdonosok pedig - a Habsburg család egyik ága.

A 13. században épült, Brassótól délre fekvő vár Erdély egyik legnépszerűbb turistalátványossága, számos Drakula-film helyszíne. A történeti emlékezet szerint itt tartották fogva Vlad Tepes havasalföldi fejedelmet a 15. században.

Vlad Tepes korának egyik leghírhedtebb fejedelme volt, egy alkalommal egy teljes török küldöttséget kivégeztetett, kedvenc módszere a karóba húzás volt.

Az uralkodó gyakori áldozatai voltak az erdélyi szász kereskedők is, hírnevét valószínűleg nekik köszönheti, ők ugyanis útjaik során Európa nyugati részébe is elvitték a véres fejedelem hírét, minden bizonnyal tovább színezve a történetet.

A királyné unokája

A vár tulajdonjoga visszakerül a jogos örököshöz, az Egyesült Államokban élő Habsburg Dominikhez. Az ipari tervező férfi és két nővére az eredeti birtokos, Mária román királyné unokája.

A kárpótlás időzítésével Románia minden bizonnyal a jogrendszer stabilitását igyekszik demonstrálni, mielőtt az Európai Unió dönt az ország csatlakozásának időpontjáról.

Habsburg Dominik egyébként a törcsvári kastélyban nőtt fel, de az 1948-as kommunista hatalomátvétel után családjával együtt kitoloncolták az országból, vagyonukat pedig államosították.

Az "új" tulajdonos kijelentette: fenntartja az épületben a múzeumot. "Nem fogjuk kirúgni innen az embereket, nem fogunk úgy viselkedni, mint a kommunisták" - jelentette ki.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018