eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Német cégek adnak el hadifelszerelést Iránnak

A német nyomozószervek becslése szerint legalább százra tehető azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a törvényeket kijátszva, fegyvereket, illetve hadifelszerelést adnak el Iránnak. Mint az egyik német tévécsatorna riportműsora erről beszámol, az államügyész a közelmúltban 12 városban rendelt el házkutatásokat a burkolt fegyverexport megakadályozására.

Az ARD német tévécsatorna értesülése szerint legalább száz német cég folytat titkos fegyverkereskedelmet Iránnal. A nyomozószervek szóvivője elmondta, hogy csak igen nehezen tudnak a burkolt üzletek nyomára bukkanni.

Hangsúlyozta, hogy az eddig feltárt esetek jó része hagyományos fegyverek eladására irányult, azonban több vállalatról is feltételezik, hogy rakéták előállításához szükséges alkatrészeket, sőt nukleáris kutatáshoz felhasználható berendezéseket is szállítanak Iránnak - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Házkutatások Németország-szerte

A tévécsatorna riportjában utalt arra is, a múlt hónapban a legfőbb ügyész utasítására Frankfurtban és 11 más településen is házkutatásokat tartottak, amelyek során fontos dokumentumokat koboztak el.

Õrizetbe vettek egy iráni férfit is, akiről feltételezik, hogy a teheráni kormány fegyver-, illetve hadianyag-beszerzője és mint ilyen látszat-alkalmazásban állt egy dél-németországi cégnél.

Alkatrészeket vásárolt

Úgy hírlik, hogy a férfi főleg az amerikai gyártmányú F-14 (Tomcat) típusú harci gépekhez próbált új alkatrészeket vásárolni.

Atomprogramja miatt Iránnal szemben a nyugati országok kereskedelmi megtorló intézkedéseket léptettek életbe és a tilalmak között első helyen szerepel a fegyver és korszerű technológia, ideértve a légierőnél használt gépek javításához, illetve zavartalan üzemeltetéséhez szükséges alkatrészek eladását is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×