eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Atomfegyverhez szállított berendezést az üzletember

Mannheimben bűnvádi eljárás indult egy német üzletember ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy high-tech berendezéseket adott el Líbiának. A több millió euró értékű berendezés felhasználható urándúsításra is, ami előfeltétele az atomfegyver előállításának.

A per nemzetközi érdeklődést váltott ki - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Gotthard Lerch 63 éves gépészmérnök üzletembert a múlt év nyarán vették őrizetbe a fegyverkiviteli engedély megsértésének vádjával. Az ügyészség azt feltételezi róla, hogy együttműködött Líbiával olyan próbálkozásokban, amelyekkel atomfegyvert akarnak előállítani.

Közreműködésével még 1999-ben létrejött egy több millió euró értékű üzlet, és ennek keretében olyan centrifuga szállítását vállalta, amellyel Líbiát hozzásegítette volna urándúsításhoz.

A közvetítésért állítólag 28 millió euróval jutalmazták. A szállítmányt azonban 2003-ban egy tengeri ellenőrzés során elkobozták.

Pakisztáni kapcsolata is volt?

Ezt követően Líbia nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy nukleáris létesítményit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alá helyezi. A perbe fogott Gotthard Lerchet azzal is gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni atombomba atyjának tartott Abdul Kadir Kánnal.

A vádlott védője részrehajlást vetett a mannheimi bíróság szemére, azt állítva, hogy szorosan együttműködött a hírszerző szolgálattal.

Ez az első eljárás egy olyan személy ellen, akiről feltételezik, hogy tagja egy atomfegyverek előállítására alkalmas magastechnológiájú berendezések csempészésével foglalkozó bűnszövetkezetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 19:38
×
×
×
×