eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Hétfőn választják meg az új parlamenti elnököt

A román parlament alsóháza várhatóan hétfőn dönt az Adrian Nãstase lemondásával megüresedett házelnöki szék betöltéséről. A tisztségért folyó versenybe a kormányoldal két, az ellenzék egy jelöltet nevezett be.

Romániában várhatóan hétfőn dől el, hogy a kormánykoalíció pártjainak sikerül-e megszerezniük az ellenzéki Adrian Nãstase lemondásával megüresedett képviselőházi házelnöki tisztséget.

A volt miniszterelnök azt követően volt kénytelen benyújtani a lemondását, hogy a rá nehezedő korrupciós vádak következtében pártja megvonta tőle a bizalmat. Így Nãstase nemcsak a parlamenti alsóház éléről, hanem a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöki tisztségéből is távozott.

Nincs egyetértés

A hétfőre tervezett házelnökválasztás előtt máris megmutatkozott, hogy nincs egyetértés a kormánykoalíció pártjai között - közölte az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

Míg a koalíció két vezető pártja közölte, a liberális párti Bogdan Olteanut, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős jelenlegi tárca nélküli minisztert jelöli a tisztségre, a Konzervatív Párt, a koalíció legkisebb pártja máris bejelentette, hogy önálló jelölttel kíván részt venni a versenyben. A tisztségre Daniela Popa képviselőasszonyt jelölte.

Egyetlen baloldali jelölt

A konzervatívok kétkulacsosságán múlt egyébként az is, hogy a koalíciós kormányzás első másfél évében az ellenzéki Nãstase irányíthatta a képviselőházat. Õk ugyanis a parlamenti tisztségek betöltésénél a Szociáldemokrata Párttal, a kormányalakításnál viszont a liberális-demokrata szövetséggel szavaztak.

A baloldali ellenzék egyetlen jelöltet nevezett be a versenybe. Azt a Valer Dorneanu képviselőt, aki Nãstase miniszterelnöksége idején már négy évig betöltötte a tisztséget.

A verseny minden bizonnyal a második választási fordulóban dől el, és kimenetele attól függ, hogy a kormányoldal legkisebb pártja melyik jelöltet támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.

Jól áll az AfD a német választásokon

Az Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 19:38
×
×
×
×