eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Irán szerint a "diplomácia végét" jelenti, ha az atomügy a BT elé kerül

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama megállapodott arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket. Az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára azt mondta, hogy a "diplomácia végét" jelenti, ha az ügy a BT elé kerül.

Az öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciájának vezetője keddre virradóra jutott egyezségre Londonban.

Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója eddig az időpontig állítja össze hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén atomfegyver előállítására törekszik.

A külügyminiszterek megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösség egyértelműen hozza az iráni vezetés értésére: fel kell hagynia veszélyes nukleáris tevékenységével.

A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.

Golamreza Agazadeh, az Iráni Atomszervezet elnöke közölte: semmiféle jogi alapja nincs annak, hogy az atomügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa tárgyalja.

Ali Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára azt mondta, hogy a "diplomácia végét" jelenti, ha az ügy a BT elé kerül.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×