eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Az EU együttműködne a Hamásszal?

Nem zárta ki az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa azt, hogy az Európai Unió együttműködne adott esetben a Hamász radikális szervezettel, a palesztin választások után.

"Elvileg felkészültünk arra, hogy együttműködjünk bármilyen összetételű palesztin kormánnyal, ha az a békére törekszik" - mondta Benita Ferrero-Waldner.

Hozzátette: a közösség akkor folytatja a Palesztin Hatóság anyagi támogatását, ha az tiszteletben tartja a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok elvét, valamint elkötelezett a közel-keleti béke mellett.

Carter is ott lesz

A palesztin területeken több mint 900 külföldi megfigyelő felügyel majd a parlamenti választások tisztaságára - közölte a választási bizottság.

A megfigyelők között lesz Jimmy Carter volt amerikai elnök és Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter is.

Szerdán 1,4 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz Ciszjordánia, a Gázai-övezet és Kelet-Jeruzsálem ezer szavazókörében.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vezette Fatah fő kihívója a Hamász radikális mozgalom, amely választási kampányában a korrupció elleni harcot és a belső reformokat hangsúlyozta.

Az Iszlám Dzsihád a vérontásban hisz

A parlamenti választások bojkottjára szólította fel a palesztinokat az Iszlám Dzsihád.

A szélsőséges szervezet közleményében azt írta, hogy a "gonosz erőivel" szemben a dzsihád, vagyis a szent háború folytatása az egyetlen megoldás.

Az Iszlám Dzsihád szerint a január 25-ei voksolás nem egyesíti a palesztin népet, hanem tartóssá teszi megosztottságát.

A szélsőséges csoport, amely az elmúlt évben Izraelben elkövetett összes öngyilkos merényletet magára vállalta, egyetlen jelöltet sem indított a voksoláson.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×