INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szívkatéterezés vár Saronra

Infostart / InfoRádió
Rutinbeavatkozás előtt áll az izraeli kormányfő. Ariel Saron a hónap közepén enyhe szélütést kapott, de már felgyógyult. Az orvosok jelentős fogyást látnak szükségesnek.

Az izraeli politikus orvosai hétfőn Jeruzsálemben sajtóértekezleten számoltak be Ariel Saron állapotáról, azt hangsúlyozva, hogy a szívereken van szükség kisebb beavatkozásra.

Ezt műtét nélkül, katéterezéssel oldják meg. Az orvosok szerint a 77 éves Saron kisebb szélütése nem okozott maradandó agyi károsodásokat, az izraeli kormányfő - aki vasárnap már elnökölt a kabinet ülésén - ugyanolyan munkaképességű, mint kórházba kerülése előtt volt.

Saron három kilót fogyott a szélütés után, ugyanakkor változatlanul több mint száz kilogramm a testsúlya. Hogy mennyi, azt nem közölték. Az izraeli lapok 110 és 160 kilogramm közé teszik a kormányfő súlyát, megjegyezve, hogy orvosai szigorú diétát ajánlanak, és jelentős fogyást látnak szükségesnek.

A politikust kezelő szakorvosok szerint a szélütés oka egy érsérülés lehet, és a jövőbeni vérrögképződéseket megakadályozására ezt az átfúródást akarják megszüntetni a katéteres rutinbeavatkozással, amely alig egy fél órát vesz igénybe.

Ariel Saron betegsége nagy izgalmat váltott ki Izraelben, mivel az új pártja, a Kadima (Előre), amelyet a március 28-i parlamenti választások esélyesének tartanak a legújabb közvélemény-kutatások alapján, az ő személye köré épült. A Kadima győzelme esetén Saron harmadik miniszterelnöki ciklusát kezdhetné meg.

Saront 2001. február 6-án választották meg kormányfőnek, majd 2003. január 28-án másodszor is nagy fölénnyel nyert. Idén november 21-én azonban az erősödő belső ellenzék miatt kilépett a Likudból, és létrehozta saját pártját.

A címlapról ajánljuk