Infostart.hu
eur:
390.8
usd:
331.17
bux:
110768.89
2025. december 23. kedd Viktória
Nyitókép: Unsplash

A súlyos járvány miatt eltűnhetnek a kedvenc sajtjaink

Állatok százezreit kellett leölni: Görögország súlyos állategészségügyi válsággal néz szembe. Juhhimlőjárvány tombol, amely nemcsak a juhokat, hanem a kecskéket is érinti.

Görögországban a nagyon fertőző vírus miatt tömeges állatleölésekre van szükség, a hatóságok pedig vészhelyzetet hirdettek. Az érintett gazdák közül már 1100-an voltak kénytelenek bezárni gazdaságukat – írja az agroinform.hu.

A legsúlyosabban Thesszália régiója érintett, ahol az elmúlt egy évben több mint 260 ezer állatot pusztítottak el, ami az ország teljes juh- és kecskeállományának mintegy 2 százalékát jelenti.

A járvány drámai gazdasági következményekkel jár: az állattenyésztési ágazat becslések szerint már több mint 350 millió eurós kárt szenvedett el az elmúlt 14 hónap során. A probléma azonban túlmutat az állattartáson – az élelmiszerárak emelkedése már most is érzékelhető, és a jövőben további drágulás várható.

Különösen nagy veszélybe került a feta sajt, Görögország legismertebb exportterméke.

A juh- és kecsketej jelentős része Thesszáliából származik, amely az ország tej- és fetatermelésének csaknem harmadát adja. A járvány ezért ellátási zavarokat és jelentős árnövekedést okozhat.

A görög hatóságok tíznapos vészhelyzeti cselekvési tervet dolgoztak ki, amelynek részeként állatorvosokat küldenek a fertőzött gazdaságokhoz, fertőtlenítőzónákat jelölnek ki a főbb szállítási útvonalak mentén, és korlátoznák az állatok szállítását az egész országban.

Az érintettek szerint azonban az intézkedések elkéstek, és már csak tűzoltásra alkalmasak. Eközben az agrártárca továbbra is vonakodik országos oltási programot indítani, mivel attól tartanak, hogy ez negatívan hatna az évi 78 millió eurós fetaexportra.

Címlapról ajánljuk
Ezeket tanácsolja a szakértő, hogy biztonságosak legyenek az ünnepi fogások

Ezeket tanácsolja a szakértő, hogy biztonságosak legyenek az ünnepi fogások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszeriparért és élelmiszerbiztonsági ellenőrzésért felelős elnökhelyettese az InfoRádióban arról beszélt, mire figeljünk a nyers húsok, halak és tojás esetén annak érdekében, hogy semmilyen emésztőrendszeri panasz, megbetegedés ne árnyékolja be az adventi és karácsonyi időszakot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×