eur:
401.85
usd:
370.5
bux:
74466.07
2024. október 21. hétfő Orsolya
energiatakarékos izzó
Nyitókép: Pixabay

Változás előtt áll a rezsicsökkentés, az áram árának számításában jönnek újdonságok

November közepén egy új lakossági villamosenergiás tarifatípust hoz létre az Energiahivatal. Ez első körben az okosmérősöket érinti.

A Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese arról beszélt, hogy az új, 2025-2028 közötti tarifaciklusra újfajta tarifálási mód jön. Ezt a MEKH határozhatja meg, a részletszabályokról november 16-án fognak dönteni.

Egyelőre annyi ismert, hogy a lakosságnál, illetve a kkv-knál is szeretnék ösztönözni a napközbeni áramfogyasztást, mert akkor olcsón és bőségesen rendelkezésre áll energia a naperőművek túltermelése miatt.

A Portfolio összegzése szerint

  • a tervezett változtatások lehetővé teszik a most bruttó 36 forint körüli rezsivédett áramárból a legnagyobb tételnek, a 23,4 forint körüli rendszerhasználati díjaknak a megváltoztatását.
  • Az ösztönzés további fontos eszköze lehet majd az, hogy a most 5 forintos energiadíj, azaz az elektron ára, is nagyot változhat napon belül akár 15 percenként, a piaci viszonyok függvényében.

Mindez 2026-tól akár húsba vágó pénzügyi következményekkel is járhat több százezer háztartás számára. 2025-ben ugyanis még várhatóan továbbra is nulla forinttal szerepel majd a KIF 4-es tarifában a teljesítménydíj, és a három zónaidőben nem lesz különbség a forgalmi díjakban, és ezek szintje megegyezhet a mostanival.

Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: a legfontosabb változás az lesz, hogy

három zónaidőt fog tartalmazni ez az új tarifatípus.

A napközbeni órákra vonatkozik majd az egyik zónaidő, lesz a délutáni, kora esti csúcsfogyasztási zónaidő, valószínűleg délután 5 órától este 10 óráig, és lesz egy éjszakai. Ezekben eltérő lesz a villamosenergia-rendszer használati díja, és valószínűleg úgy, hogy a napközbeni órákban lesz a legkedvezőbb a rendszer használata, a legdrágább pedig az esti órákban.

A változtatásokra azért van szükség, mert – mint azt az idei nyári hónapokban is megtapasztaltuk – a szokásos esti áramfogyasztási csúcsoknál, amikor a kánikulai napokon még a légkondicionálók is nagyon sok háztartásban, illetve vállalatnál pörögnek, akkor kapacitáskorlátokkal szembesül a villamosenergia-rendszer, és rendkívül megdrágul a villamos energia ára.

"Ám ebből a magyar háztartások a rezsivédett rendszer miatt gyakorlatilag semmit nem éreznek. Ők a mostani rendszer szerint 5 forint körüli energiadíjat fizetnek, illetve 23 forint körüli rendszerhasználati díjat, időtől függetlenül, és erre rakódik még rá az áfa, és így jön ki a rezsivédett 36 forint körüli ár. De az új tarifatípus ezt a középső, legnagyobb tételt, a 23 forint körüli rendszerhasználati díjtételt fogja változtatni. Emiatt a merev rezsicsökkentési rendszerben egy ajtó kinyílik" – fogalmazott a szakértő.

Az érintetti kör

A több százezer potenciális lakossági érintett úgy jön össze, hogy a profilos felhasználású (KIF 1. tarifa), A1-es díjszabású körbe tartozik az összes kisfeszültségen vételező fogyasztó háromnegyede, ami jóval több, mint 5 millió fogyasztási helyet jelent. Közülük viszont

a változás csak azokat érinti, akiknél felszerelnek okosmérőt,

és ahogy fent láttuk: ez év végéig közel 800 ezer darabra nő, és 2030-ig legalább 1 millió ilyen okos eszközt tervez telepíteni a kormány.

Több százezres kört érint a lakosságból a KIF 4-es tarifa ügye a nagyobb éves áramfogyasztók közül. Ennek az az oka, hogy a jogszabályok alapján annál a háztartásnál, amely bármelyik évben átlépi éves szinten az 5000 kWh áramfogyasztást, kötelező felszerelni az okosmérőt. Ez utána tartósan ott marad az adott fogyasztási helyen, és így ők bekerülhetnek majd a KIF 4. tarifába, és a relatív nagyobb éves fogyasztásuk miatt őket jelentősen érintheti majd az új ösztönző/büntető díjszabás.

A fentieken kívül még azokat érinti 2026-tól az új KIF 4. tarifa, akik 3x32 Ampert elérő, de 3x80 Ampert meg nem haladó teljesítményigényű új csatlakozók.

A Portfolio a nyári, ezer eurós áramár kapcsán megjegyzi: ha az este 7-10 óra közötti idősávban a lakosság egy része kikapcsolta volna a légkondícionáló berendezést, vagy eleve napközben hűtötte volna a lakását, és nem este, akkor sokkal alacsonyabb árak is kialakulhattak volna, és ez rendszerszinten is jelentős spórolást eredményezhetett volna.

És ez el is vezet oda, hogy jön a dinamikus árazás is: a tarifacikluson belül majd valamikor az 5 forint körüli energia (elektron) díja is megváltozik. Ennek bevezetését már 2025-től ígérte a helyreállítási program egyik intézkedéseként a kormány. Mivel azonban nagy kérdés, hogy mi lesz az egész helyreállítási programból, így részben emiatt is csúszik ennek az indulása.

Mindemellett a jövő év első felében Magyarországon is bevezetésre kerül az áramtőzsde másnapi szekciójában

az okosmérés 15 perces ritmusához igazodó 15 perces villamosenergia termék.

Így tehát a merev rezsicsökkentési rendszert még inkább rugalmassá tehetné az, ha az árak napközbeni komoly változását az energiadíj akár 15 percenkénti (tompított) változásán keresztül is megéreznék a fogyasztók, nemcsak a rendszerhasználati díjak zónaidőssé tételével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×