eur:
396.05
usd:
354.55
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Fordulat a "tejháborúban", nagy a tét

Az EU-nak elege lett a "kialakulóban lévő mintából".

Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.

Kína a múlt hónapban vizsgálatot indított az EU egyes tejtermékekre vonatkozó mezőgazdasági támogatásai ellen. Peking a 10 százaléknál magasabb zsírtartalmú folyékony tej és tejszín valamint az EU-ból származó különböző típusú sajtokra vonatkozó támogatások ellenőrzését helyezte kilátásba. A vizsgálat az EU közös agrárpolitikája, valamint egyes nemzeti és regionális programok keretében nyújtott támogatásokra irányul. A Európai Bizottság biztos abban, hogy ezek a támogatási rendszerek teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi szabályokkal, és nem okoznak kárt a kínai tejiparnak - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az EU lépését "az a kialakulóban lévő minta indokolta", miszerint

Kína rövid időn belül kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményez, amelyek megkérdőjelezhető állításokon és elégtelen bizonyítékokon alapulnak.

"Hétfőn a WTO-nál megtámadtuk Kína szubvencióellenes vizsgálatát az uniós tejtermékek ellen. Meggyőződésünk, hogy az uniós tejipari export nem okoz kárt a kínai tejiparnak. Megvédjük az uniós termelőket a kereskedelmi védelmi eszközökkel való visszaélésekkel szemben, valamint a szabályokon alapuló kereskedelmet" - írta hétfőn az X-en közzétett bejegyzésében Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős biztosa.

A bizottság hétfői bejelentése a WTO vitarendezési eljárásának első lépését jelenti. Ha a konzultáció nem vezet kielégítő megoldáshoz, az EU kérheti, hogy a WTO hozzon létre egy külön panelt, amely dönt majd a vizsgálat megindításáról.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×