eur:
394.46
usd:
354.73
bux:
72627.5
2024. szeptember 18. szerda Diána
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Leállhat a gáz- és áramszolgáltatás egyes településeken

Az MVM Csoport tájékoztatása szerint a vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást.

A Duna teljes magyarországi szakaszát érintő árvízhelyzet az MVM Csoport gázhálózati társaságait és dél-magyarországi áramhálózati társaságát is érinti. Az árhullám a folyó felső szakaszait már elérte, de a további területeken a következő napokban fog tetőzni a vízállás – áll az MVM Csoport közleményében.

Az MVM szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás – írták.

Kiemelték: a Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket. Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések, a vízszint emelkedésétől függően hasonló beavatkozás várható még Neszmély, Nyergesújfalu és Baja területén.

Az MVM Démász Duna-menti szolgáltatási területén várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás, a pontos helyszínekről weboldalukon folyamatos tájékoztatást adnak – tették hozzá.

Az érintett területeken az MVM egészen addig biztosítja az energiaellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, azonban azonnal kikapcsolja a szolgáltatást, ha a víz veszélyesen megközelíti az áramhálózati berendezéseket. Amennyiben az elárasztott területen zárlat következtében egy áramkörön megszűnik a szolgáltatás, az áramellátást csak akkor tudják visszakapcsolni, amikor már az árvíz levonult, és a hiba okát biztonságosan elhárították. Szakembereik munkáját drónok is segítik majd az áramhálózat ellenőrzésében – közölték.

Kitértek arra is: időleges kikapcsolásokra a nagyobb veszélyhelyzet elkerülése miatt lehet szükség, ezzel az intézkedéssel elkerülhető egy nagyobb üzemzavar kialakulása is. Felelős vállalatként kiemelt prioritást kap működésükben az élet védelme, és amennyiben szükséges megtenni az óvintézkedéseket, azok mindig az élet- és vagyonbiztonságot szolgálják.

Az MVM mindent megtesz a zavartalan energiaellátás mielőbbi visszaállítása érdekében. Az árhullám levonulása után az érintett területeken a hálózat rendkívüli ellenőrzése szükséges, az MVM a biztonságot szem előtt tartva a lehető leghamarabb újraindítja szolgáltatását – áll a közleményben.

Az árvízhelyzet változásáról és az aktuális intézkedéseikről folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket az mvmhalozat.hu oldalon.

Címlapról ajánljuk
Újabb halálos áldozatai vannak a Közép- és Kelet Európát sújtó árvizeknek - videók

Újabb halálos áldozatai vannak a Közép- és Kelet Európát sújtó árvizeknek - videók

A lengyelországi Wroclawban versenyt futnak az idővel, hogy a rohamosan emelkedő vízszint ellenére megvédjék a várost az áradástól. A bécsi kormány bejelentette, hogy a következő években legalább egy milliárd eurót fognak költeni az árvízi töltések és egyéb védművek megerősítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×