eur:
413.21
usd:
402.26
bux:
79787.75
2025. január 3. péntek Benjámin, Genovéva
Nyitókép: Pixabay

Kutatás: nem boldogok a magyar sajtkészítők

Az uniós átlaghoz képest a magyarok kevés sajtot fogyasztanak, és annak is jó része import termék – derült ki a Tej Terméktanács legújabb kutatásából.

A magyarok 92 százaléka havonta legalább egyszer eszik sajtot, az 58 százaléka pedig hetente többször vagy ennél is gyakrabban – ismertette az 1000 fős reprezentatív kutatás eredményét a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Harcz Zoltán hozzátette, egy átlagos magyar háztartás havonta hatezer forintot költ sajt vásárlására.

"Minden második kilogramm sajt, amit elfogyasztunk, import" – mondta, majd hozzátette azt is: a sajtgyártási kapacitás fejlesztése mellett az is fontos lenne, hogy emelkedjen a fejenkénti sajtfogyasztás, hiszen az uniós átlag 20 kilogramm környékén áll, míg nálunk nagyjából kilenc kilogramm fejenként.

A vásárlók számára legfontosabb szempont az ár, illetve a termék akciós jellege, a típusa, fajtája, ugyanakkor a termék magyar származását a megkérdezettek ötöde a három alapvető vásárlási szempont közé sorolta, de Harcz Zoltán szerint a fogyasztók számára nem egyértelmű, hogy melyik a magyar sajt és melyik nem az, ezért növelni kell a Sajtszív elnevezésű védjegy ismertségét.

"Sajnos keverednek a típusok és a márkanevek, amikor azt kell megfogalmazni, hogy mit is értünk magyar sajt alatt. Füstölt sajtok, tömlős sajtok, lapka, félkemény sajt,vagy sajtkrém. Ezek a fogalmak, típusok jöttek vissza a reprezentatív kutatásban. A jó hír viszont az – hangsúlyozta Harcz Zoltán –, hogy sokat javult a fogyasztók sajtokkal kapcsolatos ismerete, kitágult számukra a világ, egyre több sajtot kóstolnak és szeretnek meg."

A kutatás azt is feltárta, hogy a trappista sajt egyeduralma nem tört meg, de gyengült. A koronavírus-járvány alatt ugyanis megdrágult a trappista, és ezért – legalábbis az ismertségét illetően – valamelyest felzárkózott mellé a mozzarella, valamint az edami.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már lehet korcsolyázni a befagyott orfűi tavon, de megvannak a veszélyei

Már lehet korcsolyázni a befagyott orfűi tavon, de megvannak a veszélyei

Legalább tízcentiméteres jégtakaró szükséges ahhoz, hogy biztonságosan lehessen sportolni rajta – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel figyelmeztetett: csak a kijelölt helyeken lehet kocsolyázni, mert a jég alatt lehetnek meleg források, bizonyos helyeken a jégtakaró üreges is lehet, sőt akár egy négyzetméteren belül is eltérő lehet a jég vastagsága, és bármikor beszakadhat.

Több bombát is kitett a New Orleans-i merénylő, aki a családja helyett támadt az ünneplő emberekre

A 42 éves texasi Shamsud-Din Bahar Jabbar az Iszlám Állam hívője volt, és a furgonjával végrehajtott gázoláson kívül robbanószerkezeteket is elhelyezett a Bourbon Streeten. Az FBI és Louisiana kormányzója számolt be a részletekről – arról is, hogy eredetileg a családtagjainak akart ártani a merénylő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.03. péntek, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×