eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Borravaló. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Flashpop/Getty Images

Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatják meg a vendéglátóhelyek, de kötelesek feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken – mondta az InfoRádióban a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője. Horváth Bálint hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogyan adjuk át a borravalót, mivel akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik belőle a felszolgáló.

A borravaló és a szervizdíj között számos különbség van, például az adózás módjában és önkéntes jellegében is, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy jól gondolják meg, kit kívánnak díjazni borravalójukkal, és ennek megfelelően döntsenek.

A versenyhivatal kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy egyre gyakrabban találkozni a különböző éttermek étlapjain feltüntetett szervizdíjakkal. Horváth Bálint hozzátette: a felszolgálási díj a vendéglátóhelyek jogszabályban meghatározott bevételi forrása, melyet kizárólag a dolgozók bérére lehet fordítani.

Az extra díj nemcsak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi, az adott étteremben dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mérték szerint.

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatja meg bármelyik vendéglátóhely, de ezt az összeget mindenhol kötelező feltüntetni az étlapon, illetve az egyéb tájékoztatási felületeken. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. „Minden vendéglátóhely köteles jól átláthatóan tájékoztatni a vendégeket a szervizdíj mértékéről. A szervizdíj nem opcionális díjazás, tehát a fogyasztóknak meg kell fizetniük” – magyarázta a kommunikációs vezető.

Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét az esetek döntő többségében a fogyasztó határozza meg. A vendég így fejezheti ki az elismerését, illetve köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon jut el borravaló a felszolgálóhoz, mivel az adott dolgozó adózására is kihathat, és

akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik a felszolgáló az extra juttatásból.

Horváth Bálint figyelmeztetett: nagyon fontos, hogy mindig közvetlenül a felszolgálónak adjuk oda a borravalót, amely csak abban az esetben adó- és járulékmentes, ha a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben adjuk át, vagy az erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük el, amelynek tartalmát később a dolgozók osztják szét egymás között.

Adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, ha a borravaló sorsáról a munkáltató dönt, akkor is, ha készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel, a számla végösszegével együtt fizetik, és akkor is, ha erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

A munkavállalók majdnem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62 százalék) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Zenei, kulturális és családi programok a fővárosban a Szent István-napi rendezvénysorozat keretében

A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében vasárnap egyebek között zenei és kulturális eseményekkel, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat a fővárosba - közölték a szervezők
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×