Infostart.hu
eur:
387.08
usd:
330.02
bux:
110383
2025. december 22. hétfő Zénó
Borravaló. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Flashpop/Getty Images

Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatják meg a vendéglátóhelyek, de kötelesek feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken – mondta az InfoRádióban a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője. Horváth Bálint hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogyan adjuk át a borravalót, mivel akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik belőle a felszolgáló.

A borravaló és a szervizdíj között számos különbség van, például az adózás módjában és önkéntes jellegében is, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy jól gondolják meg, kit kívánnak díjazni borravalójukkal, és ennek megfelelően döntsenek.

A versenyhivatal kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy egyre gyakrabban találkozni a különböző éttermek étlapjain feltüntetett szervizdíjakkal. Horváth Bálint hozzátette: a felszolgálási díj a vendéglátóhelyek jogszabályban meghatározott bevételi forrása, melyet kizárólag a dolgozók bérére lehet fordítani.

Az extra díj nemcsak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi, az adott étteremben dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mérték szerint.

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatja meg bármelyik vendéglátóhely, de ezt az összeget mindenhol kötelező feltüntetni az étlapon, illetve az egyéb tájékoztatási felületeken. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. „Minden vendéglátóhely köteles jól átláthatóan tájékoztatni a vendégeket a szervizdíj mértékéről. A szervizdíj nem opcionális díjazás, tehát a fogyasztóknak meg kell fizetniük” – magyarázta a kommunikációs vezető.

Ezzel szemben a borravaló önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét az esetek döntő többségében a fogyasztó határozza meg. A vendég így fejezheti ki az elismerését, illetve köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon jut el borravaló a felszolgálóhoz, mivel az adott dolgozó adózására is kihathat, és

akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik a felszolgáló az extra juttatásból.

Horváth Bálint figyelmeztetett: nagyon fontos, hogy mindig közvetlenül a felszolgálónak adjuk oda a borravalót, amely csak abban az esetben adó- és járulékmentes, ha a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben adjuk át, vagy az erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük el, amelynek tartalmát később a dolgozók osztják szét egymás között.

Adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, ha a borravaló sorsáról a munkáltató dönt, akkor is, ha készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel, a számla végösszegével együtt fizetik, és akkor is, ha erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A csehek és a sorkatonaság, érdekes felmérés készült

A csehek 53 százaléka egyetért az adminisztratív katonai nyilvántartás esetleges bevezetésével, míg egyharmaduk ellenzi azt – derül ki az NMS ügynökségnek a Cseh Rádió számára készített felméréséből. Az adminisztratív nyilvántartás a 18 és 60 év közötti cseh állampolgárokat érintené, akikre a hadkötelezettség vonatkozik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Napi kilenc kamion sajtot adnak fel exportra – így erősíti piaci pozícióit a Kőröstej

Napi kilenc kamion sajtot adnak fel exportra – így erősíti piaci pozícióit a Kőröstej

Orvosból lett sajtexportőr, majd a hazai tejipar egyik legfontosabb szereplője: Riad Naboulsi története egyszerre szól vállalkozói bátorságról, pénzügyi fegyelemről, és arról, hogyan lehet magyar tejből világszinten is jegyzett márkákat építeni. A Kőröstej ma már négy üzemben mintegy 500 ezer liter tejet dolgoz fel naponta, több mint 65 országba szállít, és exportteljesítménye önmagában a teljes magyar kivitel egy ezrelékét adja. A növekedés ugyanakkor komoly forgótőke- és beruházásigénnyel jár, amit a vállalat hosszú ideje szoros banki partnerséggel kezel. Boros Zoltán, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának nagyvállalati ügyfelekért felelős igazgatója szerint a Kőröstej sikerének kulcsa az erős exportorientáció, a magas hozzáadott értékű sajtkínálat és a fegyelmezett költséggazdálkodás – ezekre a pillérekre épül az a fejlesztési pálya, amelynek következő állomásai már most körvonalazódnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 22. 09:52
×
×
×
×