eur:
394.6
usd:
367.44
bux:
0
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kiderült, miért nem kapni ezt a kedvelt magyar gyümölcsöt

Úgy tűnik, hogy az idén már június elején véget ért az eperszezon. De lehet, hogy csak átmenetileg.

A „miért nem lehet kapni” kérdésre a válasz borzasztóan egyszerű: másfél-két héttel hamarabb indult a szamócaszezon, mint máskor – mondta a 24.hu kérdésére a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Ismeretes, a hazai eperszezon általában április elején kezdődik, ekkor még fűtött, melegházi szamócával – idén ez március 25-e körül indult. A szezon vége felé (az utolsó harmadban) viszont már csak szabadföldi szamócát szednek, az pedig nagyon érzékeny az esőre, amiből mostanság meglehetősen sok volt. Az eső elvitte a szezon végét, ezért nemigen van már a boltokban magyar szamóca – magyarázta Apáti Ferenc. Helyette van valamennyi román és nagyobb mennyiségben lengyel import. A lengyelek mindig 2–3 héttel mögöttünk járnak, mert északabbra vannak, hűvösebb arrafelé az idő.

Az áruházláncoktól kapott válaszok kissé árnyalták azt a képet, amit a FruitVeb elnöke felvázolt – teszi hozzá a lap. Bár a kedvezőtlen időjárást mindenki emlegette, de nem mindenhol fogyott el a magyar eper, sőt, van ahol a jövőben is fogják tudni kínálni. Több lánc is hangsúlyozta, hogy előnyben részesítik a magyar epret.

A FruitVeb elnökét arról is kérdezték, hogy a „folyton” érő (van tavaszi, kora nyári érése, aztán következik a nyári virágzás, majd a nyár végi, ősz eleji érés) magyar eper nem tölthetné-e be valamennyire a kínálati űrt? Válasza alapján ez több okból sem várható; mint mondta, nagyon kevés folyton érő epret termesztenek Magyarországon, már csak azért is, mert a nyári nagy meleg nem tesz jót a virágzásnak, így nem gazdaságos vele foglalkozni (a klimatizált termelés borzasztóan költséges).

Ráadásul egy olyan időszakban kellene tudni eladni magasabb áron a speciális körülmények között, költségesen termesztett szamócát, amikor minden szezongyümölcs nagy mennyiségben elérhető (kajszibarack, őszibarack, cseresznye, szilva, körte, alma, dinnye), és ha elég nagy a kínálat, akkor az idénygyümölcsök mérsékelt árával nem tud versenyezni a drágábban termelt szamóca – olvasható.

Ki venne nyáron 3–4 ezer forintért szamócát, amikor egy kiló őszibarackot lehet venni mondjuk 800–1000 forintért, dinnyét pedig kilónként 100–200 forintért? Tavasszal könnyebb eladni drágábban a szamócát, amikor még nem elérhetők a nyári gyümölcsök – tette hozzá Apáti Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×