eur:
389.59
usd:
357.64
bux:
73097.57
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Ismét történelmi csúcsot döntött az arany ára, de más fémek is kilőttek

Kína aranyéhsége egyre csak növekszik, már Indiát is megelőzte a felhalmozásban, ez pedig felhajtja a világpiaci árakat.

Az arany ára tegnap is rekordot döntött és egy ponton unciánként 2.449,89 dollárra emelkedett, az amerikai dollár gyengülése és az amerikai kincstári hozamok csökkenése mellett a geopolitikai kockázatok és a Kínából érkező erős aranykereslet is hozzájárul ehhez a ralihoz - írja a CNBC beszámolója nyomán a Portfolio.

A World Gold Council friss adatai szerint Kína a világ legnagyobb aranyrúd-felhalmozójává vált, megelőzve Indiát, emellett a kínai ékszerkereslet is tovább növekedhet, újabb teret engedve az arany drágulásának.

Az USB elemzői is optimisták az arany jövőjét illetően,

várakozásukat 2500 dollárra emelték szeptember végére, és 2600 dollárra az év végére.

Az ő esetükben is az erősödő kínai kereslet, illetve az amerikai gazdasági adatok, főként a tartósan magas infláció határozták meg az előrejelzést.

Ezzel párhuzamosan jelentősen megemelkedett az ezüst ára is, nemrégiben több mint egy évtizedes csúcsot ért el. Mint írja a lap, bár az aranyhoz hasonlóan elindult már a rali az ezüstnél, de a történelmi csúcsoktól még nagyon messze vagyunk, ráadásul a javuló kamatkörnyezettel kapcsolatos várakozások miatt még komolyabb hajtóerő lehet a további emelkedés mögött. Hozzáteszik, az aranyhoz képest rendkívül olcsónak is tűnik most ez az eszköz, ezért izgalmas befektetési lehetőség lehet.

Daniel Hynes, az ANZ nyersanyagstratégája szerint a bányatermelés lassabb növekedése és az erős ipari kereslet is arra utal, hogy a kínálat elmarad a kereslettől, ami a piacot strukturális hiányban tartja.

Történelmi csúcsot döntött továbbá a réz ára is: nemrég elérte a tonnánkénti 10 875 dolláros szintet.

A zöld átállásban betöltött kulcsszerepe miatt óriási keresletnövekedés vár a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott fémre, amit az akadozó kínálat vélhetően nem fog tudni kielégíteni, ennek köszönhetően jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán.

A kínálati kilátásokkal kapcsolatban több hír is napvilágot látott mostanában: a First Quantum Minerals leállította a termelést Cobre Panamában, amely jelentős hatást gyakorolt a globális rézkitermelésre, emellett az Anglo American bejelentette, hogy csökkenteni fogja a következő években történő rézkitermelését.

A Citi elemzői szerint a réz a tonnánkénti 12 000 dolláros, illetve 15 000 dolláros szint felé tart a következő 12-18 hónapban.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hathetes csúcsra rántották a forintot

Hathetes csúcsra rántották a forintot

Se az üzemanyagválság esélye, se Joe Biden visszalépése, se a váratlan kínai kamatvágás nem mozgatta meg péntek estéhez képest hétfő reggelig a forintot, a 390-es szint közvetlen közelében kezdte a hetet az euróval szemben. Aztán volt egy forintgyengülés reggel, de utána éles fordulatot láttunk, és hétfő délre már hathetes csúcsra kapaszkodott a magyar fizetőeszköz 389,5-nél. Kedden az MNB a Portfolio felmérése szerint folytatja majd a kamatcsökkentési sorozatát: óvatos, 25 bázispontos vágást hajthat végre, ez lehet magyar szempontból az egyik fő esemény a héten.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×