eur:
395.14
usd:
368.35
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Fund investment / portfolio management for long term sustainable growth concept : Investor pours water from watering can, sprout on rows of rising coins, depicts money gain from financial investment.
Nyitókép: William_Potter/Getty Images

Felmérés: a magyar fiatalok több mint egyötöde nem tud takarékoskodni

A 19–29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – család, lakhatás, munka, előrelépési lehetőségek, oktatás, egészség – vizsgálta a K&H ifjúsági index.

A fiatalok döntő többsége (78 százalék) rendszeresen vagy alkalmanként félretesz, míg 22 százalékuknak nincs erre lehetősége a K&H ifjúsági index szerint. A háromszáz főt megszólaltató felmérésből kiderült az is, hogy a spórolásra figyelő fiatalok a 109 ezer forintos megtakarításukkal átléptek a hat számjegyű tartományba.

Sokan igyekszenek felkészülni a jövőre és fontos számukra a takarékoskodás. A K&H ifjúsági index szerint az idei első negyedévben már csak a fiatalok 22 százaléka tett rendszeresen félre tudatosan a hónap elején, míg a hónap végére felhalmozott összeget 16 százalékuk rakta el.

A közlemény alapján rendszeresen, de nem havi szinten takarékoskodik a fiatalok 17 százaléka, ami a 2022 eleje óta mért legmagasabb arány, 23 százalékuk pedig csak akkor tud spórolni, ha nagyobb összeget kap. A megkérdezettek túlnyomó része (78 százalék) takarékoskodik valamilyen szinten. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy

legalább ötödük egyáltalán nem szokott vagy valamilyen okból nem tudott félretenni mostanában.

„Ez abból a szempontból kedvezőtlen, hogy nem látszik előrelépés. Ugyanakkor a tavalyi kimagasló infláció miatt kialakult helyzet alapján akár még jó hírként is értékelhető, hogy nem emelkedett a spórolásról kényszerűségből lemondó fiatalok aránya” – értékelte az adatokat Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője.

Hozzátette: a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél. Az állampapír és a lekötött betét a legkedveltebb, ezt 5–5 százalékuk említette. Megtakarítási számlája 4 százalékuknak van. A megtakarítással rendelkezők majdnem egynegyede általános tartalékot képez, azaz előzetesen nem rendel konkrét célt a spóroláshoz. Legnagyobb részüknél (43 százalék) egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, de hasonlóan népszerű cél még az autóvásárlás vagy utazás finanszírozása is.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×