eur:
395.14
usd:
368.55
bux:
70407.58
2024. június 24. hétfő Iván
A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától.

Azután, hogy a Huawei kémkedés vádjával rákerült az International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) törvényben meghatározott úgynevezett Entity List-re, és amerikai hardvert/szoftvert csak kormányzati engedéllyel lehet eladni számára, az is kiderült, hogy a Google kényszerűségből többé semmilyen támogatást nem nyújthat a Huawei számára az egyébként szabad felhasználású Androidot illetően. Sőt, a Google Play áruházat sem használhatja a kínai gyártó, illetve "elbukta" olyan népszerű alkalmazások használatát is, mint a YouTube és a Gmail. Ellehetetlenült az együttműködés a kulcsfontosságú komponensek gyártóival, így a Qualcommal és az Intellel is.

Mindez ráadásul épp abban az évben történt, amikor úgy tűnt, hogy a Huawei a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává válhat az év végére, elorozva a koronát a dél-koreai Samsungtól.

A hwsw.hu összegzéséből kiderül: az exporttilalmi intézkedéseinek káros hatásait középtávon, úgy tűnik, kezdi kiheverni a Huawei. A gyártó ugyanis általános megdöbbenést keltett tavaly, amikor képes volt piacra dobni egy olyan csúcskategóriás okostelefont, mely egyáltalán nem tartalmazott amerikai chipeket. A földbe döngölt fogyasztói üzletág olyannyira magára talált Kínában, hogy a helyi okostelefon-piacon hosszú kihagyás után újra beverekedte magát a legnagyobbak közé a cég, jelentős részben az Apple elől elszipkázva a vásárlókat.

A cég egyébként használhatta az Androidot, de annak "csupasz", Google-mentes változata számos fontos funkció híján volt. Ezért nagy erőforrásokat fordított saját operációs rendszere kifejlesztésére. Idén januárban jelentette be a Huawei, hogy lényegében elhagyja az Android Open Source Projectet (AOSP), és újabb részleteket osztott meg a javában készülő új generációs operációs rendszerről, a Harmony NEXT-ről, illetve kínai nevén HarmonyOS Galaxy Editionről, aminek az idei utolsó negyedévben indulhat el a kereskedelmi bevezetése. Ennek integrációja jelentheti a végső szakítást az Androiddal.

A vállalat az elmúlt években a korlátozások hatására felgyorsította a kutatás-fejlesztést ellátási láncainak biztosítására, emellett új üzleti területekre diverzifikált. Sikeresnek tűnt a félvezetők, a felhőszolgáltatások felé való elmozdulás, elősegítve egy olyan tőkestruktúra létrehozását, ami támogatja a hosszútávú tervezést. Ezáltal saját chipeket fejleszthetnek, kulcsfontosságú lépést téve a teljesen kínai okostelefonok felé.

Nem teljesen "sima" azonban az amerikai-kínai kettéválás az ügyben: április végén további, a kínai Huawei Technologies felé irányuló exportszigorítást követeltek a Biden-adminisztrációtól republikánus képviselők, miután a cég egy olyan, AI-feldolgozóegységgel rendelkező notebookot jelentett be, melyhez a processzort az Intel szállította. A felháborodott képviselők számonkérték, hogy a tilalom ellenére hogyan kaphatott engedélyt az Intel a chipek szállítására.

A kínai oldalon is vannak gondok: a Huawei nem hivatalos beszámolók szerint nagy selejtaránnyal küzd, ami már hatással volt a gyártás volumenjére és a termékválasztékra is.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×