eur:
395.74
usd:
369.39
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

A túlélés a tét: akár költenének is a gazdák a víztározók kialakítására

A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz megtartása a termőterülete közelében, és ennek érdekében készek arra is, hogy különböző létesítményeket, víztározókat alakítsanak ki – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felméréséből. Az InfoRádió Győrffy Balázst, a szervezet elnökét kérdezte.

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt tapasztalja, a csapadék mennyisége is, de az eloszlása egyértelműen egy rossz irányú trendet mutat.

"Nagyon fontos, hogy mi a lehullott csapadékkal jól gazdálkodjunk, a 2022-es aszályos év ezt kétszer alá is húzta. Ezzel foglalkozni kell!" – hangsúlyozta az InfoRádióban Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

Megkeresésükre 11 ezer érintettből 10 ezer választ is adott a kamarának azokra a kérdésekre, amelyeket feltettek a vízmegtartással kapcsolatban a falugazdászok segítségével, a várt tudás a gazdálkodói igényeket, tapasztalatokat, tudásokat összesíti, "a téma fontosságát a gazdálkodói érdeklődés jól mutatja" Győrffy Balázs szerint.

"A gazdálkodóknak érdekük, hogy a csapadékkeletkezés, illetve a légköri aszály kérdéskörében a mostaninál, illetve az előző éveknél jobb körülmények alakuljanak ki, erre vannak megoldások, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a gazdálkodók azokon a mély fekvésű területeken, ahol képesek vagyunk tartósan vizet tárolni, ott a saját, mostani, adott esetben szántóföldi kultúrájukból valamilyen vízvisszatartásra alkalmas területet alakítsanak ki; úgy látjuk, hogy az erre vonatkozó szándék és hajlandóság megvan a gazdálkodókban" – mondta az elnök.

A kérdőívek kiértékelése még zajlik, de már most látszik, hogy mi tűzhető ki célként: vízvisszatartó létesítmények építése, melyek minél több érkező vizet tartanak vissza.

"Nyilván ehhez szükség van együttműködésre az állami szervek és a gazdálkodók között, hiszen a gazdálkodóknak azt is látniuk kell, hogy az öntözéssel, a vízvisszatartással, a víznek a tájban való megtartásával kapcsolatban

nemcsak az államnak vannak feladatai, a gazdálkodók is nagyon sokat tehetnek

ezért agrotechnológiai megoldásokkal, adott esetben azzal is, hogy az erre alkalmas területeken vizet tartunk a tájban. Itt igyekszünk majd képzésekkel, workshopokkal a gazdálkodók rendelkezésére állni, és felhívjuk a figyelmet azokra a közös uniós agrárpolitikán belül meglévő lehetőségekre is, mint például a vízvédelmi célú nem termelő beruházások, amiknél a támogatás, illetve a fenntartási kifizetések is rendelkezésre állnak, és fontos, hogy együtt tudjunk működni akár az agrártárcával, az egyetemekkel, a vízüggyel" – ecsetelte Győrffy Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×