eur:
385.3
usd:
354.89
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Facebook/Witzmann Mihály

Átadták a megújult siófoki vízszint-szabályozó zsilipet, szerdától látogatható is - képek

A zsilip az átalakítás, korszerűsítés után teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek, emellett vonzó turisztikai látványosság is lesz.

Maga a zsilip több mint 70 éves. Egy vízleeresztő mű, valamint egy hajózsilip alkotja egymás mellett. A megújulás nyomán olyan építészeti és irányítástechnikai megoldásokat vonultat fel mindkét zsilip, amellyel megfelelnek a 21. század elvárásainak – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban. Kiemelte:

az új rendszerrel jobban nyomon tudják követni az egyre gyakoribb időjárási szélsőségeket, és gyorsabban is tudnak reagálni rájuk például egy nagyobb esőzés esetén.

Kiemelte: nagyon fontos a víz megtartása, hogy mindig legyen belőle elegendő, nemcsak a Balatonnál, hanem az egész országban. A megújult Sió-zsilip segítségével, épp a gyors reagálásnak köszönhetően, hihetetlen mennyiségű plusz vizet tudnak gyűjteni a szakemberek.

A zsilip nyitási-zárási sebességével kapcsolatban a szóvivő azt mondta, számokban nem tudja kifejezni, mennyivel gyorsabb a működés, de ismételten hangsúlyozta, hogy a 21. századi követelményeknek megfelelő szintre sikerült fejleszteni. A munkatársak egy irányítóteremből egy gombnyomással tudják szabályozni a víz engedésének sebességét, illetve ugyanilyen könnyű leállítani is, azaz valós időben folyhat a szabályozás.

A zsilip körül kialakított közösségi tér a szerdai naptól látogatható, és az OVF célja, hogy az új látnivaló Siófok részévé váljon.

Meg lehet nézni közelről mind a vízáteresztő, mind pedig a hajózsilipet, de lehetőség van pihenni és és csak élvezni például a nyári napsütést.

Siklós Gabriella szerint jelenleg megfelelő a tó vízszintje, bőven van víz a Balatonban, amire vigyáznak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×