eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Rekordmélységben a forgalom a hazai benzinkutakon

A kutak beszámolói alapján az idei január-februári időszak minden idők legrosszabb üzemanyag-fogyasztását hozta – mondta a holtankoljak.hu ügyvezetője, de szerinte erről már nem csak az üzemanyag ára tehet.

Ezen a piacon 5-10 forintos mozgás egy héten belül az teljesen normális, nincs benne rendkívüli, főleg azóta, hogy 600 felett van a literenkénti átlagár – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója az economx.hu-nak.

Arról is beszélt, hogy 5 forintos árnövekedésnél 50 literes tankot vizsgálva 250 forintot spórolhatunk meg, ha az emelés előtt beállunk a sorba tankolni, de ráadásul egyre ritkábban tankoljuk tele az autót. Az ügyvezető szerint a fővárosban átlagosan 5-10 ezer forintért tankol a lakosság, ám

vidéken nagyon sokan tankolnak mindössze 1-3 ezer forintért, ezt azonban egyre több helyen korlátozzák a kutak, mert ezek a rövid tankolások a kútoszlopoknak sem tesznek jót.

Nagy Márton a napokban azt nyilatkozta, van egy megállapodásuk a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, amely szerint az árainknak a régiós középmezőnybe kell tartozni, és ha ez megváltozik, beleavatkoznak az árakba. Bujdos Eszter szerint azonban nincs ok a beavatkozásra, mert valóban a középmezőnyben vannak az üzemanyagárak régiós összevetésben:

  • Magyarországon a benzin 620, a gázolaj 640 forint,
  • Romániában 570 és 600,
  • Szlovénia 591 és 603,
  • Horvátországban 600 és 655,
  • Ausztriában 632 és 669,
  • Szlovákiában 643 és 638.

A KSH adatai szerint egyre kevesebbet tankolunk az elmúlt évekhez képest. A szakértő szerint idén még romlott is a helyzet, mert a kutak beszámolói alapján az idei január-februári időszak minden idők legrosszabb üzemanyag-fogyasztását hozta. Szerinte ez azonban már nem csak az árakra vezethető vissza. "Most is, ha kinézek az ablakon, négy rollerest látok elsuhanni előttünk, s azt látom, hogy az emberek egyre tudatosabbak a költéseiket illetően, egyre többen leteszik az autót. Ezt mutatja a vármegyebérletek magas eladási száma is" – mondta Bujdos Eszter.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×