eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Unsplash.com

Rendkívüli piaci helyzet van - már kongatják a vészharangot a kukorica és a borsó ügyében

Drámaian csökken itthon a két növény termőterülete, és most ráadásul az olcsó kínai árura reagálva is rossz folyamatok indultak el a hazai termelésben a szakértő szerint.

Rendkívüli piaci helyzet van – jelentette ki Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, aki a konferencia aktualitásáról beszélt a Haonnak. Kifejtette, tavaly nagyon magasra szöktek a csemegekukorica és a zöldborsó termelői árai, aminek következtében a termelők ugyan magas profitot könyvelhettek el, de a megnövekedett alapanyagárakat a feldolgozóipar nem fogadta örömmel.

"Drága nyersanyagból készült drága termékeket próbáltak értékesíteni, miközben Európába ma is folyamatosan áramlik be a hazainál olcsóbb kínai csemegekukorica konzerv. Visszaesett a fogyasztói kereslet, amire a piac úgy reagált, hogy elkezdte az árakat lefelé nyomni' – ismertette. Elmondása szerint emiatt tavalyhoz képest a csemegekukorica ára 50 százalékkal, a zöldborsóé pedig 40 százalékkal csökkent – előbbi jelenlegi termelői ára a minőségtől függően 50-55 Ft/kg, míg utóbbié 120-130 Ft/kg.

Tavaly márciusban látszott, hogy az akkor magasba szökött árak a feldolgozóiparnak jelentenek majd nehézséget, idén pedig az, hogy a termelők nagyon szerény jövedelmezőséget fognak realizálni – mutatott rá.

Azt mondta, a csemegekukorica és a zöldborsó konzerv, illetve fagyasztott áru esetében a feldolgozók 10-20, vagy esetenként akár 25 százalékkal alacsonyabb árak mellett lesznek kénytelenek beszállítani a készterméket, de azt nem tudni, hogy ezek a boltok polcain milyen árakon jelennek majd meg.

Hozzátette, a kialakult helyzet a termőföldek meglétének sem kedvez. Hivatalos adatuk még nincs a termőföldek területének zsugorodásáról, de

"úgy tűnik, hogy 2024-ben a zöldborsóé megfeleződik, és a csemegekukoricánál is látunk már egy 30 százalékos csökkenést.

Ez mindenképpen egy nagyon rossz tendencia és hátrányos kiindulóhelyzet a következő évre" – mutatott rá a Apáti Ferenc a várható következményekre.

Meglátása szerint rövid távon nincs már mit tenni, de hosszabb távon az ágazati szereplők egyeztetései, a termelésfejlesztés (melynek célja a költségek csökkentése) segíthetne a kialakult helyzeten.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×