eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét bankot bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, mivel - a felügyelet korábbi többszöri kötelezése ellenére - a banknak továbbra sincs olyan szűrési technikája, szabályrendszere és támogató IT eszköze, amivel ki tudja szűrni a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek valamennyi szokatlan tranzakcióját.

Az MNB közleménye szerint a bank elmulasztotta a felügyelet által előírt belső ellenőrzési vizsgálat lefolytatását is. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmény megbízható működését - tették hozzá.

A Polgári Bank az MNB által előírt tavaly őszi határidőre olyan - csak részben automatikus - szűrőrendszert vezetett be, amely nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi feltételeknek. Nem rekonstruálható utólagosan a kiszűrt ügyfél/ügylet elemző és értékelő folyamata, valamint az sem, hogy ennek nyomán történt-e bejelentés a pénzmosásgyanús ügyleteket vizsgáló Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának - indokolta a döntést az MNB.

Az MNB 2024. évi határnapokkal kötelezte a Polgári Bankot az automatikus szűrőrendszer kialakítására és annak monitorozására vonatkozó intézkedések megtételére, továbbá az arról való adatszolgáltatásra is. A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kirótt a hitelintézetre. Súlyosbító körülménynek minősült, hogy a bank az ismételt mulasztást a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzés egyik legfontosabb területén követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a hitelintézet előrelépést tett belső, részben automatizált IT szűrőrendszere bevezetésével - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×