eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kontinenseket összekötő tengeralatti adatkábelről állapodott meg a 4iG

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport. Az együttműködés egy Európa felé új adatkaput nyitó, Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósítását célozza.

A dokumentumot Fekete Péter, a vállalatcsoport vezérigazgatója és Enkelejda Muçaj, infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettes látták el kézjegyükkel. Az aláírási ceremónián részt vett Edi Rama, albán miniszterelnök és a 4iG Nyrt. elnöke, Jászai Gellért is - írja közleményében az informatikai vállalat.

A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt február elsején Budapesten előzetes megállapodásban rögzítette az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábel-rendszer beruházás feltételeit. A felek megállapodtak arról is, hogy közös projekttársaságot alapítanak a beruházás megvalósítása érdekében.

A tervezett tengeralatti kábelrendszer új adatkaput nyit Európa felé, útvonala pedig alternatívát jelent a már meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett.

A kábelrendszer albániai végpontjával a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest.

A beruházás kiemelt jelentőségét mutatja, hogy ma a 4iG Csoport és az albán kormány elkötelezettségét fejezte ki az adatkábel beruházás megvalósítása mellett. A szándéknyilatkozatot Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Muçaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnökének jelenlétében.

"A beruházás támogatásával a 4iG Csoport és az albán kormány jelentős lépést tesz Albánia digitális transzformációjának és technológiai fejlődésének előmozdítása érdekében, amely a nyugat-balkáni országot a digitális összeköttetés régiós központjává emeli"

- hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke az aláírási ünnepséget követően.

Az elnök nyilatkozatában kiemelte:

"távközlési befektetéseink és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a 4iG Csoport stratégiai céljait és hosszútávú elkötelezettségét Albánia iránt."

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke köszönetet mondott a 4iG Csoportnak, a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért:

"Szeretnék köszönetet mondani a 4iG Csoportnak, a One Albania távközlési vállalat tulajdonosának, amely ma az albán kormány partnerévé vált Albánia első interkontinentális hálózatának létrehozásában, és amely kulcsfontosságú pont lesz az adatátvitelben. Üdvözöljük a projektet, amely Albánia átalakulását szolgálja, és a régió vezető országává válik az innováció terén. A helyi kkv-k számára is fontos a projekt, amely a nagyszabású beruházás helyszínéül Albániát választó 4iG Csoport valósítja meg. Az interkontinentális tenger alatti adatkábel mérföldkő Albánia számára!" - nyilatkozta.

"A projekt Albánia fejlődését szolgálja, amely így a régióban vezető országgá válhat a digitalizáció és a digitális innováció területén.

A tervezett beruházás, amely a helyi vállalatok és vállalkozások számára is kiemelten fontos, új lehetőséget teremt a nemzetközi piacra lépés szempontjából"

- tette hozzá az albán miniszterelnök.

A 4iG Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője, a csoport leányvállalata, a One Albania pedig a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője az országban. Az új balkáni adatkapu tovább erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban - írja közleményében az informatikai vállalat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×