eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Engineer operating angle grinder hand tools in manufacturing factory - Mechanical engineering student using power tool with hot metal sparks wearing safety equipment - workshop and occupation concept. Getty Images
Nyitókép: Omar Osman/Getty Images

Elemző: növekvő fogyasztás, csökkenő kamatok várhatóak

Három százalékot meghaladó éves növekedést és gyors kamatcsökkenést vár az Equilor elemzője, az infláció csökkenését több tényező is befolyásolhatja.

Még nem dőlt el száz százalékosan, hogy sikerült-e tartósan leszorítani a tavalyi rekord magas inflációt – mondta Árokszállási Zoltán az InfoRádióban. Az Equilor elemzője szerint sok függ attól, hogy milyen irányt vesz a kormányzati gazdaságpolitika, hogyan fognak alakulni a nemzetközi inflációs trendek, és attól is, hogy mi fog történni az év második felében, amikor a tavalyi magas inflációs számokból adódó bázis el fog tűnni.

Kiemelte, hogy gyors volt a dezinfláció, de ebben szerepe volt annak, hogy a KSH folyamatos csökkenést számolt el a háztartási energiaárakban, és a nagyon gyenge belső kereslet is hozzájárult a folyamathoz.

A szakértő gyors ütemű kamatcsökkentésre számít,

és úgy számol, hogy tavasz végén, nyár elején lehet majd látni, hogy sikerült-e tartósan legyőzni az inflációt.

Árokszállási Zoltán szerint idén növekedési pályára állhat a fogyasztás, amihez hozzájárul a reálbérek növekedése, a kamatok csökkenése, és a hitelezésben várhatók pozitív fordulatok, ugyanakkor kirobbanó változásra nem számít.

A szakértő úgy véli, hogy a magánberuházások segíthetik a növekedést, majd hozzátette, hogy a Magyarországra érkező tőkeberuházások is lassan termőre fordulnak, de azok inkább 2025-ben éreztetik a hatásukat. Összességében a három százalékot enyhén meghaladó GDP-növekedést vár idén az Equilor elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×