eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
német újságok
Nyitókép: Pixabay

Brit szereplő lépett a hazai élelmiszerboltok piacára

Karrier angol módra, újságárusító üzletként kezdték 231 éve, ma már nemzetközi kiskereskedelmi lánc.

Megnyitotta első üzletét Magyarországon a WHSmith a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának indulási oldalán - írja a vg.hu.

A cég előszeretettel települ repterekre, ezért sokaknak például az angliai utazásai miatt is ismerős lehet a márka. A boltlánc azonban sokkal kiterjedtebb hálózattal is rendelkezik, mint a reptéri környezetben megszokott duty free üzletek.

Az 1792-ben alapított Smith eredetileg egy családi kézben lévő újságárusító üzletnek indult, de nem sokkal később már hálózattá nőtte ki magát,

és a világ első kiskereskedelmi láncává vált, amikor 1828-ban létrejött a WHSmith. Tavaly ünnepelte fennállásának 231. évfordulóját. A kiskereskedelmi társaság az Egyesült Királyságban piacvezető: több mint 600 boltot működtet kiemelt közterületeken és további mintegy 800 üzletet visz repülőtereken, vasútállomásokon, kórházakban és autópályák mellett.

Jelen van Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Indiában és a Közel-Keleten is. Immár harminckét ország több mint 120 repterén üzemel. Fő profilja a könyvek, újságok és írószerek árusítása, azonban az elmúlt időszakban egyre szélesebb az áruválasztéka.

A magyar reptéren a bolt még december közepén nyílt meg, ahol egy 1200 négyzetméteres üzletet adtak át.

A WHSmith magyar leányvállalatát 2023 nyarán jegyezték be WH Smith Hungary Kft. néven. Az Opten adatai szerint a vállalat főtevékenysége iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, illetve élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem. A cég jegyezett tőkéje hárommillió forint. Székhelye Budapest XIII. kerületében van, a Váci úton a Balance Hall irodaházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×