eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A vártnál jóval gyengébb volt a hazai ipar teljesítménye - íme, az okok

A KSH 2023. novemberi adataiból látszó visszaesés okairól Nagy Jánost, az Erste Bank elemzőjét kérdeztük.

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent. 2023 októberéhez mérten 2,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyi anyag, termék gyártásáé.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. (Az ipari termelés tavaly novemberi részletes adatait január 12-én, pénteken közli második becslése alapján a KSH.)

Mint a friss jelentést értékelve Nagy János, az Erste Bank elemzője az InfoRádióban elmondta, alapvetően elég gyengére sikerült a novemberi adat, az 5,6 százalékos csökkenéssel

masszívan elmaradt az elemzői várakozástól, ami 0 és 1 százalék közötti visszaesést prognosztizált.

Havi szinten 2,3 százalékkal csökkent a termelés az októberi hónaphoz képest. Itt is érdemi elmozdulást várt a konszenzus, elsősorban a belépő új iváncsai akkumulátorgyár miatt, de ez nem következett be.

Az egyes ágazatok teljesítménye ebből az előzetes adatból kevéssé látszik. A kokszgyártásban, illetve a vegyiparban - összehasonlításban - növekvő termeléssel kapcsolatban Nagy János megjegyezte: ez két olyan energiaintenzív alágazat, amelyben az előző évben az energiaárak megugrása miatt jelentősen, több esetben és két számjegyű mértékben csökkent a termelés, tehát "itt érhetett körbe a bázis", vagyis a korábbi alacsony szinthez mérten történt csak emelkedés.

Kellemetlen és nem várt fordulatként említette

az autóipar és az akkumulátorgyártás jelentős elmaradását a tavalyi szintektől.

"Az ok elsősorban kereslet: a novemberi európai autóeladások már valamelyest mutatták a lassulást, illetve az egyéb felvásárló piacaink, így például a német ipar is alulteljesített a várakozásokhoz képest" - ismertette.

A következő időszakra vonatkozóan elmondta: december alapvetően gyengébb hónapja szokott lenni az iparnak, ráadásul most kettővel kevesebb munkanap is volt, mint az előző év decemberében, ezért arra a hónapra nem számítanak már érdemi fellendülésre. Az idei év elején már némileg javultak az európai konjunktúraindexek, ebben lehet talán valami fogódzót keresni a szakember szerint. Az elemzők arra számítanak, hogy ez majd meghozza a várt fordulatot nálunk is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×