eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Siena, 2017. július 26.2016. március 23-i kép a legnagyobb olasz bank, az Unicredit feliratáról a bank sieani fiókjának bejárata felett. A pénzintézet 2017. július 26-i közleménye szerint az Unicredit 400 ezer ügyfelének adataihoz fértek hozzá hackerek. A bank arról számolt be, hogy 2016 szeptemberében és októberében, majd 2017 júniusában és júliusában érte támadás a bank rendszerét, de a hackertámadás csak olyan ügyfeleket érint, akiknek személyi hitelük van a pénzintézetnél, s adataikhoz egy meg nem nevezett külső kereskedelmi partneren keresztül fértek hozzá a támadók. (MTI/EPA/Mattia Sedda) *** Local Caption *** 52688753
Nyitókép: MTI/EPA/Mattia Sedda

13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a folyósítási kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt.

A jegybank közleményében kiemelte: a hitelintézetet kötelezték a jogsértések megszüntetésére, az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Az MNB az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél folytatott célvizsgálata a vizsgálati témaköröktől függően a 2022. március 31-től, illetve 2023. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Ennek során egyebek mellett megállapították, hogy

a bank vállalati hitelellenőrzési utasítása nem teljeskörű, és ellentmondásos volt.

Az összeg alapú szegmentálás területén a bank nem kellően prudens módszertant alkalmazott. A folyósítási feltételek teljesülésének ellenőrzése esetében pedig nem minden ügylettípusnál valósult meg az üzleti területtől független kontroll, illetve azok ellenőrzésének egységes dokumentálása és nyilvántartása.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB haladéktalanul, illetve egyes esetekben 2024. március 31-i határidővel kötelezte a céget a problémák megszüntetésére.

A banknak az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a vezető testületek által is megtárgyalt, jóváhagyott – belső ellenőri jelentéssel 2024. május végéig szükséges beszámolnia a hibákat orvosló lépéseiről.

A felügyelet a jogsértések miatt összességében 13 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre, enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve az, hogy már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését – tájékoztatott az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×