eur:
394.03
usd:
363.36
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia

Az EU után a nyugdíjasok is nekimennek a nyugdíjrendszernek - részletek

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról és igazságosságáról tanácskoznak az Országos Nyugdíjas Parlament 6. küldöttgyűlésén. A nyugdíjreform elkerülhetetlen, mert ez is feltétele az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint a fenntarthatóság és igazságosság érdekében több elemét is meg kell változtatni a nyugdíjrendszernek, csökkenteni kell a férfiak és nők közötti nyugdíjkülönbségeket, meg kell szüntetni a területi különbségeket, és kell változtatni az indexálás módszerén is.

"Szintén igazságtalannak tartjuk azt, hogy ugyanolyan életút mellett - dada, üzletvezető, buszsofőr... -, ugyanolyan szolgálati idő következtében ha négy évvel ezelőtt ment valaki nyugdíjba vagy ha ma, azok között is különbség van. Méltánytalan az is, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon sok kivétel, mentesség van. Újra kell ezt gondolni" - nyomatékosította Karácsony Mihály az InfoRádiónak nyilatkozva.

Szerinte a nyugdíjasok nem terhei, hanem erőforrásai a társadalomnak.

"Nem eltartottként kell rájuk nézni. Nemcsak azért, mert a múltban megteremtették azokat a javakat, amelyek ma rendelkezésre állnak, hanem azért is, mert ma is sok nyugdíjas hozzájárul a nemzeti össztermékhez" - húzta alá.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz egyebek mellett nyugdíjreformot is előirányoz Magyarországnak, amelyet nemzetközi összehasonlításban rövid időn belül, 2025. március 31-ig törvénybe is kell foglalni

  • az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és
  • a 3,9 milliárd eurós kedvezményes hitel

megszerzéséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×