eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Dimitri Otis/Getty Images

Újabb fordulat: meghátrált az unió az autók ügyében

A különösen mérgező nitrogén-dioxid emissziós határértéke szigorítás helyett változatlan marad.

A nagy autócégek lobbizásának köszönhetően felpuhítja készülőfélben lévő új, a kocsik kibocsátását regulázó környezetvédelmi szabályait az Európai Unió – írja a The Guardian alapján a hvg.hu.

A Consortium for Ultra-low Vehicle Emissions (Clove) nevű, európai kutatókból és tanácsadókból álló testület szerint elvész azon pénzügyi megtakarítások fele, melyet a készülőfélben lévő, az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó Euro 7-es szabványoktól reméltek, és ez a nitrogén-dioxid-emisszió túl megengedő határértékei miatt következik be. A nitrogén-dioxid a belső égésű motorok, különösen a dízelmotorok által kibocsátott mérgező gáz, mely csak 2020-ban 49 ezer korai halálesetért volt felelős az EU-ban.

A Clove javaslata szerint jelentősen csökkenteni kell a megengedett nitrogén-dioxid-kibocsátási szintet, az EU 27 tagállama által szeptemberben kötött megállapodás értelmében azonban a nitrogén-dioxid (és más káros szennyező anyagok) határértékei, illetve a jóváhagyási vizsgálatok gyakorlatilag nem változnának a korábbi, Euro 6-os jogszabályhoz képest.

Az autógyártók szerint a Clove javaslata „teljesen aránytalan, az iparnak és a vásárlóknak magas költségekkel jár, miközben környezeti előnyei korlátozottak". Az Euro 7-es javaslatról csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

A készülő szabályok felpuhításáért az autóipar nevében az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége (Acea) lobbizott nagy erőkkel az EU-nál. Ugyanakkor a bizottság az alacsonyabb kibocsátási határértékbe annak a kimondatlan megállapodásnak a részeként ment bele, hogy cserébe megkaphassa az autóipar támogatását a belső égésű motorok 2035-ös, uniós szintű betiltásához.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×