eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Van, ami még a nyugdíjkasszánál is jobban megy most

Az idei első félévben a tagok csaknem 39 milliárd forintot költöttek az egészségszámlákról, 26 százalékkal többet, mint tavaly.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint június végére majdnem elérte az 1,1 milliót az egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma. Először fordult elő, hogy a két önkéntes pénztári szektor, a nyugdíj- és az egészségpénztár közül az utóbbinak volt több tagja – írja a napi.hu.

A lap hozzáteszi, a nyugdíjcélú öngondoskodást egyre kevesebben választják, a fiatal tagok száma folyamatosan csökken, az egészség- és önsegélyező pénztárak viszont nagyon keresetté váltak. Bár a nyugdíjkasszákba folyó befizetések összege is nőtt 2023-ban, ennek mértéke nem érte el az infláció szintjét. Az egészségpénztárakba viszont a tagok 23,2 százalékkal több tagdíjat fizettek az idei első félévben, mint tavaly, miközben a munkáltatói befizetések 10 százalékkal emelkedtek. Ezzel

mintegy 21 százalékkal, csaknem 27 milliárd forintra nőtt az egészségpénztári befizetések összege idén.

A pénztárakba befolyt személyi jövedelemadó-visszatérítés is rekordot döntött, meghaladta a 13,5 milliárd forintot. Ez az összeg több mint a másfélszerese a tavalyinak.

A számlákon található megtakarítások a félév végén meghaladták a 78 milliárd forintot, amiből a kasszák folyamatosan fizetnek a különböző egészségügyi kiadásokra. A tagok 2023 januárjától júniusig mintegy 39 milliárd forintot használtak fel az egészségszámlákról. Ez a pénzmennyiség 26 százalékkal múlja felül a tavalyi hasonló adatot.

A legtöbb pénzt, csaknem 15 milliárd forintot gyógyszerekre költöttek a tagok.

A második helyen a magánorvosi ellátás áll, amelyre 14,4 milliárd forintot fizettek az egészségpénztári számlákról. Ez 34 százalékkal több a tavalyinál. Ezután következnek a gyógyászati segédeszközök 5,5 milliárd forintos költéssel.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×