eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Nyitókép: Lakatos Péter

Új funkciók jönnek az online árfigyelő rendszerbe

Hatékony eszközként indult el július 1-jén az online árfigyelő - mondta Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón, és a bírságokról is beszámolt.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: "olyan árverseny keletkezett, hogy 62 termékkategória nagy részéből 6,7 százaléknyi árcsökkentés keletkezett", ez csaknem 2 százaléknyi inflációs csökkenést hozott.

A zöldség, a gyümölcs, a csirkecomb és a liszt ára jelentősen csökkent.

Jelezte, továbbfejlesztik a rendszert, amelyet amúgy már több mint milliós használtak, és két héten belül, elérhető lesz egy szerkeszthető bevásárlási lista, a 62 termékkategória pedig bővülhet a leginkább igényelt termékek felé.

Szentkirályi Alexandra a kötelező akciók elindulása óta, az első tíz hét hatósági ellenőrzési tapasztalatait is megosztotta: összesen 722 üzletet ellenőriztek, és 70 üzletnél találtak kifogást, és összesen 102 jogsértést találtak az ellenőrök. A leggyakoribb kifogás az volt, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést, illetve volt 28 eset, hogy nem volt elérhető egy árcsökkentett termék. Öt esetben pedig nem tartották be az akciókat. Összesen 25 milliós fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, négy eljárásban, eljárásonként 5-6 milliós bírsággal „nyugodtan lehet számolni” – jegyezte meg Szentkirályi Alexandra.

Gulyás Gergely pár perccel korábban arról beszélt, hogy az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció, és jó esély van arra, hogy ez ne decemberben legyen, hanem novemberben vagy talán már októberben.

Korábban a szakminisztérium azt közölte, hogy az indulás óta átlagosan 7 százalékkal mérséklődött az árfigyelőben szereplő élelmiszerek ára.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×