eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mushrooms, spices on the wooden background.
Nyitókép: TrotzOlga/Getty Images

A gombafogyasztást népszerűsítő kampány indul

Az európai gombatermelő ágazat éves forgalma több mint 1,5 milliárd euró, ami még mindig elmarad más kontinensek hasonló ágazatainak az eredményeitől.

Az "Európai gomba, a rejtett gyöngyszem" szlogennel gombafogyasztást népszerűsítő kampányt indít a European Mushroom Growers Promo Group (GEPC Promo) az Európai Unió társfinanszírozásában Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban - közölte a több nemzeti szakmai szervezetet képviselő GEPC Promo csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az 5 millió eurós kampány három év alatt várhatóan 28 millió eurós forgalomnövekedést eredményez.

A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban.

"Megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, rendkívül fenntartható, semmi sem hiányzik, az európai gomba egy valódi kincs" - fogalmaznak a közleményben.

A közleményben ismertetik, hogy az európai gombatermelő ágazat éves forgalma több mint 1,5 milliárd euró. A legnagyobb európai gombatermesztő Lengyelország és Hollandia, ők a teljes európai termelés több mint 50 százalékát adják, majd szorosan követi őket Spanyolország.

A legnagyobb mennyiségben termesztett fajta a csiperkegomba. A termelés 2020-ban elérte az 1 063 700 tonnát, amelyből 64 százalék a frissáru piacra, 36 százalék pedig feldolgozásra került. A gombatermesztés jelentős beruházásokat igényel, de ezek a számok az elmúlt években viszonylag stabilak maradtak. A mintegy 2900 európai termelőt jelentő ágazat a foglalkoztatás szempontjából is nagyon fontos, több mint 40 000 közvetlen munkahelyet biztosít, különösen a vidéki területeken - írják a közleményben.

Megjegyezték, a friss gomba értékesítésének 70 százaléka kiskereskedelmi láncokon keresztül történik, főként hipermarketekben és szupermarketekben, a fennmaradó 30 százalék a vendéglátóipari felhasználást szolgálja. Az elmúlt években mind a kiskereskedők, mind az éttermek által fizetett felvásárlási ár nagyon stabil maradt, mintegy 3 euró körül alakult kilogrammonként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×