eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Closeup of a caucasian adult person pressing on ATM machine keypad number to withdraw cash money.
Nyitókép: PKpix/Getty Images

Fontos korlátozások a bankautomatáknál – itt vannak a tudnivalók

Nem lehet akármennyi pénzt felvenni az ATM-ekből, ráadásul bankonként és kártyánként is eltérők a limitek.

Noha a magyar lakosság 90 százalékának van bankkártyája, de ennek ellenére még nem szorult háttérbe a készpénzhasználat. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a bankautomatákból szükség esetén mennyi pénzt lehet egyszerre felvenni, érdemes odafigyelni mert bankonként és bankkártyatípusonként is eltérők a szabályok.

Az egységes, hogy minden bank korlátozza a felvehető pénz mennyiségét, ennek egyik oka hogy az ATM-hálózat fenntartása időbe és pénzbe kerül, hiszen az automatákat időről időre fel kell tölteni készpénzzel, a pénzt pedig szállítani és nem mellesleg őrizni is kell. A bankok rendszeresen monitorozzák, hogy milyen ügyfélszokások jellemzőek az egyes környékekre, kerületekre, és ezen szokások alapján igyekeznek meghatározni, hogy mikor mekkora összegeket töltenek egy-egy automatába és milyen rendszerességgel.

Vannak technikai korlátok is: egy ATM-be nem fér bele akármennyi készpénz, továbbá eltérések lehetnek az egyes bankautomaták között olyan szempontból, hogy melyik hány darab bankjegyet ad ki maximálisan.

Emellett van minden bankkártyának készpénzfelvételi limitje is, ami bankonként, sőt kártyatípusonként is eltérő lehet. Ennek mértékét kártyatulajdonos határozhatja meg a bank által biztosított keretek között.

A különböző bankok hirdetményei alapján jelentősen eltérnek egymástól a napi készpénzfelvételi limitek felső határai:

  • Raiffeisen Bank – a legtöbb bankkártyánál 300 ezer forint a napi készpénzfelvételi limit maximuma, bár léteznek olyan, prémium kategóriájú kártyák, ahol ez a limit 500 ezer forint.
  • MBH Bank – a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák esetében maximum napi 2 millió forintig vehető fel készpénz, de a korábban a Budapest Bank üzemeltetett ATM-eknél a maximális összeg 800 ezer forint.
  • OTP Bank – az automaták maximum 40 darab bankjegyet tudnak kiadni tranzakciónként, ami legfeljebb 800 ezer forintot jelent, de a lakossági ügyfele: 150 ezer, 300 ezer vagy 500 ezer forintot vehetnek fel kártyatípustól függően.
  • Erste Bank – a bankautomatáik 50 darab bankjegy kiadására képesek, így egyszerre legfeljebb egymillió forint felvehető belőlük, de alapesetben 500 ezer forint a lakossági bankkártyák maximális készpénzfelvételi limitje.
  • CIB Bank – napi egymillió forintban van maximalizálva a lakossági bankkártyával felvehető összeg mennyisége.
  • UniCredit Bank – a bank automatái egymillió forint kiadására képesek, ugyanakkor a bank által kibocsátott lakossági kártyák többségénél 500 ezer forint a legmagasabb napi limit.

Ezek az összegek a forint alapú lakossági számlákhoz, bankkártyákhoz kapcsolódnak, és a saját bankunk által üzemben tartott ATM-ekre értendők. A vállalati bankszámlákról jellemzően magasabb, míg az idegen bank automatáinál alacsonyabb összegek vehetők fel a felsoroltaknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×