eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az LNG Rivers nevű tartályhajó, amely 135.000 köbméter gázt képes szállítani.
Nyitókép: Wikipédia

Most épp egy távoli sztrájk veszélyezteti az európai gázellátást

Felboríthatják a globális gázellátás törékeny egyensúlyát, és ismét megemelhetik a fogyasztói árakat az esetleges, akár hónapokig tartó sztrájkok az egyik legnagyobb LNG termelőnél, Ausztráliában. A nagykereskedelmi ár máris megugrott, az egyeztetés a héten folytatódik a szakszervezetekkel.

A munkabeszüntetések a Chevron és a Woodside Energy három üzemét érintik, amelyek a világ cseppfolyósított gáz- (LNG) ellátásának a tizedét biztosítják. A tulajdonosok több milliárd dollárt kerestek a tavalyi rekord magas gázárakon, amiből most szeretnének látni valamit a munkavállalók is – írja a Világgazdaság.

„A sztrájk olyan időszakban jöhet, amikor a gázpiac egyébként is bizonytalan, annak ellenére, hogy az árak csökkentek, és viszonylag alacsony szinten vannak a közelmúlthoz képest” – mondta a Bloombergnek Oystein Kalleklev, az óceánjáró gáztankereket birtokló és üzemeltető oslói Flex LNG vezérigazgatója.

Az érintett ausztrál LNG-kapacitás valamivel több, mint két és félszerese a texasi Freeporténak, amely nyolc hónapra leállni kényszerült egy tavaly júniusi robbanás és az azt követő tűz miatt, alaposan megzavarva a piacokat.

Ugyanez a kockázat az idén télen is. Különösen Európa veszélyeztetett, és a nagy energetikai vállalatok vezetői az utóbbi hetekben már figyelmeztettek is, hogy egy esetleges hideg tél és a váratlan üzemszünetek áramhiányt okozhatnak.

Ázsia azonban közvetlenül még kitettebb az ausztrál LNG-nek, és egy esetleges verseny a kevesebb gáz megszerzéséért ismét az egekbe röpítheti a fogyasztók számláit mind a két kontinensen. Japán, Thaiföld és Tajvan az idén a vásárolt LNG negyedét az érintett három üzemből kapta, és onnan származik a kínai import 14, valamint a szingapúri 28 százaléka is. A vásárlók kénytelenek lehetnek az azonnali piacon beszerezni a kieső mennyiséget.

Ez azonban nem lesz könnyű, mert az ellátás korlátozott. Az orosz LNG-export csökkent az elmúlt hetekben a két legnagyobb üzem karbantartási munkálatai miatt. Trinidad és Tobago egyik gyára is szinte egész augusztusban kiesik hasonló okok miatt.

Egyiptom szinte a teljes kivitelt leállította, hogy a forróság miatt képes legyen kielégíteni a hazai igényeket, a nigériai ellátás pedig a régóta meglévő problémák miatt bizonytalan. De további karbantartási munkálatok várhatók m ég majd a harmadik negyedévben is, többek között például egy ausztrál üzemben is.

A legkézenfekvőbb alternatíva a hoppon maradt vevők számára nyilvánvalóan az Egyesült Államok, a világ legnagyobb és legrugalmasabb LNG-termelője lenne.

Ott azonban éppen hurrikánszezon van, amely ugyan eddig megkímélte az LNG-export központját, a Mexikói-öböl térségét, de ez várhatóan nem marad így sokáig. Amerikai meteorológusok előrejelzése szerint ugyanis egyre nő az esélye, hogy az óceán felszíni hőmérsékletének emelkedése miatt szokatlanul aktív lesz az idei hurrikánszezon az Atlanti-óceánon.

„Az amerikai terminálok nem lesznek képesek gyorsan további gázmennyiségek cseppfolyósítására” – hangsúlyozta Andrei Belyi, a tallinni energetikai tanácsadó Balesene OÜ vezérigazgatója.

Claudio Steuer, a SyEnergy Consulting igazgatója szerint az egy hónapig tartó sztrájk a három ausztrál üzemben hárommillió tonnás – 44 szállítmány – kiesést jelenthet. „Egy szűk LNG-piacon ez az európai és az ázsiai árindexet is felfelé nyomhatja, mivel a legfontosabb regionális piacok versenyeznek a korlátozott kínálatért. A kereskedők számára ez maga a Nirvána, hiszen senki sem tudja, hol lesz a tényleges piaci ár plafonja” – vélekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×