eur:
390.69
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

A Facebook hamarosan engedélyt kell kérjen öntől

Már nem gyűjthet korlátok nélkül adatokat a felhasználókról a Facebook- és az Instagram-üzemeltető Meta, és nem használhatja fel a személyes információkat a célzott hirdetésekhez. Ezentúl engedélyt kell kérnie mindenkitől a vállalatnak. A kérdésről hamarosan minden felhasználó értesítést kap.

Komoly változás jön hamarosan a Meta szolgáltatásaiba, legalábbis az Európai Unióban élő felhasználók szemszögéből. A Facebooknak és az Instagramnak ugyanis a jövőben egyértelmű engedélyt kell kérnie a felhasználóktól, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsen meg náluk - írja a HVG.

A változást azt követően jelentette be a technológiai óriás, hogy több országban, több eset miatt is a szabályozó hatóságok célkeresztjébe került a vállalat azon adatok gyűjtése miatt, amelyeket célzott (targetált) hirdetések megjelenítésére használtak fel.

A Meta korábban azzal érvelt, hogy „jogos érdeke” a felhasználók adatainak ilyen módon való, szabadon történő feldolgozása, most azonban elfogadták, hogy – megfelelve az uniós törvényeknek – inkább hozzájárulást kell kérniük a felhasználóiktól. Innentől tehát nem „jogos érdeken”, hanem beleegyezésen alapul majd a hirdetési célú adatfeldolgozás az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc területén élő felhasználók esetében.

A változással kapcsolatban a The Guardian felidézi, hogy az Apple 2021-ben, az iOS 14 egyik frissítésével már megnehezítette az alkalmazások dolgát a felhasználók tevékenységének követésében. Minden újonnan telepített alkalmazásnak engedélyt kell kérnie erre, de a rendszer beállításaiban egy mozdulattal, végleg el is lehet zárni az összes applikáció elől ezt a lehetőséget.

Mindez a Metát is nehéz helyzetbe hozta, lévén például, hogy tavaly a cég bevételének 97 százaléka származott hirdetésekből.

Az adatgyűjtésre és -felhasználásra vonatkozó kérdés valamikor a következő hetekben, hónapokban kerül majd a felhasználók elé.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×