eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: Wáberer György/Facebook

Zöld utat kapott az egyedülálló tokaji attrakció a kormánytól - látványterv

A projekt terve évek óta ismert, de a háború közbeszólt, a kormány azonban most rábólintott a folytatásra: 2300 méter hosszúságú libegő épülhet, és a Kopasz-hegyi tévétorony is megújulhat.

Kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben a tokaji tévétorony és libegő fejlesztésével kapcsolatos intézkedésekről, amiben a kormány kinyilvánította a szándékát, hogy egyetért a Kopasz-hegyi tévétorony, valamint a zárt kabinos libegő projektek előkészítésével és megvalósításával. Ezek tervezését a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. már meg is kezdte – számolt be a VG.

A kabinet arról is döntött, hogy a beruházás előkészítője és megvalósítója 2023. szeptember 1-jétől az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ezzel összefüggésben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt a feladatot kapta, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszterrel együttműködve gondoskodjon az átadás-átvételhez szükséges megállapodások megkötéséről és teendőiről. Utóbbira nem sok idő maradt, a határidő ugyanis augusztus 31.

A tokaji tévéadó turisztikai hasznosításának látványterve, ami az új tokaji libegő végállomása is lenne.
Forrás: Wáberer György/Facebook
A tokaji tévéadó turisztikai hasznosításának látványterve, ami az új tokaji libegő végállomása is lenne. Forrás: Wáberer György/Facebook

A lap emlékeztet, hogy a tokaji libegő ötlete régebbről ismert: része a kormány által 2020-ban elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Programnak. Sőt, 2022 elején a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. közbeszerzést is kiírt. Ebből tudható, hogy egy Magyarországon egyedülálló, zárt kabinos,

négy évszakos libegő épülhet meg, ami 2300 méter hosszú, változatos domborzati adottságokkal rendelkező nyomvonalon közlekedik majd.

A libegő tervezett érkezési pontjánál található Kopasz-hegyi tévétorony épületének új funkciót adnának, és kiállítóteret, kiszolgálóegységeket alakítanának ki benne, illetve egy ötven méter magas panorámaliftet is beüzemelnének itt. Ezenkívül a Fesztiválkatlanban, a libegő kiindulási pontját is modernizálnák – olvasható. A VG kiemeli: a libegő és a tévétorony ugyan párhuzamos fejlesztések, de különállóan futnak, hiszen az utóbbi klasszikus magasépítési feladat, a libegő pedig vonalas létesítmény.

A tévétorony hasznosításának első ütemű startját még 2022-re tűzték ki, ez Wáberer György akkori Facebook-bejegyzéséből derült ki. A háború azonban közbeszólt, és lelassult a kivitelezés. Az tudható, hogy a libegő tervezési megbízását nettó 48,5 millió forintért a Hadas Építész Mérnöki és Művészeti Kft. nyerte el, a vonatkozó szerződést 2022 márciusában kötötték meg. Hogy a kivitelezés pontosan mennyibe kerülhet, az a kiviteli tervek alapján határozható meg. Mindenesetre tavaly tavasszal az a becslés látott napvilágot, hogy a libegő kialakítása megközelítőleg 2,5–3 milliárd forint lehet, bár ez azóta jócskán emelkedhetett.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×