eur:
388.91
usd:
359.39
bux:
66296.33
2024. február 23. péntek Alfréd
Budapest, 2023. március 12. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari cég logója a kémiai kutatólaboratóriuma előtt Kőbányán, a Gyömrői úton. Eredetileg Richter Gedeon gyógyszervegyész 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői úton a Sas patikát. A családi vállalat 1923-ban alakult részvénytársasággá. A második világháború után a gyárat államosították, nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változtatták, azonban külföldön a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. cégnevet használták, ami később általánossá vált. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Csökkenő nyereség mellett nőtt a Richter árbevétele

A Richter Gedeon Nyrt. az idén a második negyedévben 30,0 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 61,1 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az elemzői várakozásoknak megfelelően – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Az összes árbevétel a negyedévben 203,78 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján a második negyedévre az elemzők a tavaly első negyedévinél 3,4 százalékkal magasabb, 199,6 milliárd forintos árbevételt és 60,8 százalékkal alacsonyabb 30,0 milliárd forintos adózott eredményt vártak.

A vállalat az idén az első fél évben 69,04 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,0 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az árbevétel 413,43 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékos növekedés.

A jelentés szerint Orbán Gábor vezérigazgató elmondta: a Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) vártnál magasabb royalty (jogdíj) bevétele és a készítményeik iránti általánosan élénk kereslet következtében az árbevétel nőtt 2023 első fél évében. A csoport nyereségessége továbbra is erős, ami visszatükröződik a pénztermelő képességben is, ugyanakkor a számviteli értelemben vett üzemi eredményt több egyedi tényező is negatívan befolyásolta a beszámolási időszakban - tette hozzá.

Az időszakban a jelentés szerint árfolyamnyereséget értek el, aminek az árbevételben mintegy 5,6 százalékos, az üzleti eredményben pedig 4,7 százalékos volt a pozitív hatása.

A gyógyszergyártás árbevétele 362,139 milliárd forint volt az első hat hónapban, 23,7 százalékkal nőtt, ezen belül Európában 18,9 százalékkal 226,645 milliárd forintra emelkedett a szegmens bevétele. A nőgyógyászati termékcsoport bevétele 129,7 milliárd forint volt az első fél évben, 26,2 százalékkal nőtt egy év alatt. Ezen belül az európai piac bevétele 26,8 százalékkal 96,6 milliárd forintra nőtt, és minden jelentősebb piacon kétszámjegyű volt a növekedés.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 11,5 százalékkal bővült, míg a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 18,4 százalékkal növekedett a rendelkezésre álló piacelemzési adatok alapján. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,8 százalékos részesedéssel a 4. helyen áll.

A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,6 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt, a papír csütörtökön 35 forinttal, 0,39 százalékkal 8930 forintra erősödött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×