eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images

Az elemzők kiszámolták a decemberi inflációt, a kérdés, hogy mit éreznek majd az emberek

Bár még 20 százalék felett van az éves infláció Magyarországon, már jelentősen csökkent a havi árnyomás a gazdaságban, így decemberre valóban elérhető az egy számjegyű infláció - mondta az InfoRádióban Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője.

Tavaly volt olyan hónap, amikor egyikről a másikra 4 százalékos volt az átárazódás, magyarán ennyivel nőttek az árak egyetlen hónap alatt. Idén nincs ilyen átárazódás – mondta Zsoldos Ákos. A Portfolio elemzője azonban arról is beszélt, hogy az eddigi első féléves infláció is magasabb az MNB inflációs céljánál, amely három százalék lenne. Tehát az árnyomás még mindig magas, csak messze nem akkora, mint tavaly. 2022-ben olyan egyedi sokkok vezettek az inflációhoz, amire jelenleg már nem látnak esélyt. Magyarázatként azt is hozzáfűzte, hogy tavaly, a választások előtti laza költségvetési politika például a nyár második felében kezdte emelni az inflációt.

Most a kiskereskedelem jelentős visszaesésben van, több mint két számjegyű, az emberek kevesebbet vásárolnak és kevesebbet is fogyasztanak, a forint is erősebb, mint tavaly, arról már nem is beszélve, hogy a külföldi inflációs nyomás is enyhül – magyarázta az elemző. Éppen ezért minden abba az irányba mutat, hogy Magyarországon az év második felében már nem lesznek olyan sokkok, mint tavaly.

A gazdasági lap szakemberei három inflációs pályát vázoltak fel, három különböző éves áremelkedést számoltak ki. Zsoldos Ákos ismertetése szerint idén, az első félévhez hasonló inflációs forgatókönyvet feltételezve is, decemberben 9,3 százalékos lesz az éves infláció, ennél a forgatókönyvnél az éves átlaginfláció 18.4 százalék lehet.

A második forgatókönyv szerint, amelyben átlagos 0,5 százalékos havi pénzromlással számoltak, amelyet a legreálisabbnak tartanak,

7,7 százalékos lehet decemberben az infláció, a 2023-as pedig 17,9 lehet majd.

A harmadik verzió inkább egy elméleti számítás. Azt modellezték, hogy "milyen szintű havi árnyomásnak kellene kialakulnia a második félévben ahhoz, hogy ne teljesüljön az egy számjegyű inflációs cél. Ez csak akkor történhetne meg, ha 0,9 százalékra gyorsulna a havi infláció a második félévben, vagyis jócskán erősödnie kellene az első félévhez képest az inflációs nyomásnak. Ekkor maradna csak 10 százalék felett decemberben az áremelkedés. Az éves átlag ekkor is csak 18,7 százalék lenne."

Zsoldos Ákos azt is hangsúlyozta, hogy még az általuk számolt legoptimistább forgatókönyv esetén sincs az infláció összhangban azzal az árstabilitással, amit a Magyar Nemzeti Bank elvár. Arról már nem is beszélve, hogy mit érzékelnek az emberek.

Az elemzők a jövő év végére sem várják azt, hogy visszatér a három százalék körüli infláció, tehát ez még reális kockázatnak mondható..

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×