eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Párizs, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) logója a hitelminősítő intézet  párizsi irodájában a 2011. december  8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Az S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is.

A 2023 utáni növekedési kilátások továbbra is erősek, viszont a feszes munkaerőpiac és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság veszélyeztetik a potenciális növekedést

- emeli ki a hitelminősítő közleménye. Az S&P szakértői arra számítanak, hogy a kormány a jövőben is elkötelezett marad a fegyelmezett költségvetési politika mellett, ami a következő években tovább csökkentheti a GDP-arányos adósságrátát

Előrejelzésünk azon az alapforgatókönyvön nyugszik, hogy a 2021-27-es kohéziós forrásokat és a helyreállítási alap forrásait nem vágják vissza jelentősen, legfeljebb csúszik a megállapodás.

Konkrét határidőt nem fogalmaz meg a hitelminősítő, de a Portfolio szerint árulkodó lehet, hogy arra számítanak, hogy 2023 után évente a GDP 4%-ának megfelelő forrás érkezhet az EU-ból. A lap azt írja, hogy ellenkező esetben jelentősen romlana a növekedési, költségvetési, külső finanszírozási kép a következő négy évben.

Pozitív lépés (kilátásjavítás vagy felminősítés) akkor jöhet, ha a magyar ikerdeficit a vártnál gyorsabban javul, illetve a gazdaság gyorsabban lábal ki. Ebban az esetben a költségvetési hiány erőteljesebben csökkenhetne a magas kamatkiadások mellett is. Ez pedig az adósságrátát is gyorsabban csökkenő pályára állítaná.

A Pénzügyminisztérium azzal a címmel adta ki a hitelmiősítői döntésről beszámoló közleményét, hogy "A Standard&Poor’s bízik a magyar gazdaságban"

Felidézték, hogy két hete a Fitch Ratings is hasonló megerősítő döntést hozott, a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában tartva hazánkat. Azt hangsúlyozzák, hogy mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők változatlanul bíznak a magyar gazdaságban és értékelik a kormány egyensúlyi mutatókat javító intézkedéseit is.

A Pénzügyminisztérium azt is kiemeli, a három nagy nemzetközi hitelminősítő az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mind befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×