eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket
Nyitókép: d3sign / Getty

Nagy János: a mélyrepülés után júliustól már növekedhet a kiskereskedelmi forgalom

Májusban 12,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon, ezzel már negyedik hónapja két számjegyű a visszaesés.

"Folytatódott a lejtmenet: havi alapon is tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ez kedvezőtlenebb fordulat annál, mint amit az elemzői konszenzus várt. Az elemzői konszenzus az éves bázisú változásra 11 százalékos visszaesést jelzett előre, ezzel szemben 12,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma" – mondta az InfoRádióban Nagy János, az Erste Bank elemzője.

Átlag felett az üzemanyag-forgalom esett vissza közel 26 százalékkal. A másik két, súlyában még jelentősebb szegmens az élelmiszer, illetve a tartós cikkek forgalma, ami átlagosan 8-9 százalékot esett.

Az elmúlt hónapokra visszatekintve az elemző szerint kijelenthető:

masszív mélyrepülésben van a kiskereskedelem itthon.

Kisebb-nagyobb mértékkel, de tavaly március óta csökken a forgalom havi alapon, és ez tetten érhető az elmúlt hónapokban a két számjegyű visszaesésben is. Bár a súlyuk nem egyező ezeknek a részszegmenseknek, szinte ugyanolyan mértékben járulnak hozzá a negatív spirálhoz.

Nagy János szerint a kiskereskedelem gyenge teljesítésében szerepet játszik, hogy az idei forgalom egyedien magas bázissal szembesül, összehasonlítva a tavalyival. Előző évben fiskális transzferekkel, limitált árakkal találkoztak a fogyasztók, ami jelentősen megnövelte a forgalmat. Ezzel szemben "a vágtázó infláció" miatt nem képes megugrani a tavalyi rendkívül magas szintet az idei forgalom.

A mélypont már májusban elérkezhetett, és azzal, hogy az infláció mérséklődik, és a reálbérek csökkenése is megáll a lejtőn, júliustól elindulhat felfelé a forgalom, és a bázishatás is kedvezőbbé válik majd a nyári hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×