eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Riasztó mértékű illegális cigarettafogyasztás az EU-ban

Tovább nőtt az Európai Unió illegális cigarettapiaca 2022-ben, a hamisított termékek fogyasztási listáját Franciaország és Belgium vezeti. Az Európai Unióban növekvő illegális cigarettafogyasztás milliárdos adóbevételektől fosztja meg a kormányokat és aláássa a dohányzás-ellenőrzési politikát az Unióban.

Megjelent a KPMG 2022-es éves tanulmánya az EU, az Egyesült Királyság, Norvégia, Svájc, Moldova és Ukrajna illegális cigarettafogyasztásáról, amely szerint csak az EU-ban 35,8 milliárd szál illegális cigarettát fogyasztottak el 2022-ben, ami a kormányok számára becslések szerint 11,3 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott – 8,5 százalékkal többet, mint 2021-ben.

Magyarországon a csökkenő cigarettafogyasztás ellenére három százalékponttal nőtt az illegális piac, ez 2022-ben félmilliárd elfogyasztott szálat jelent, ami a teljes fogyasztás 7,2 százalékát adja. Az elmúlt években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése újra elérte a 2019-es szintet, ami főként az illicit white (kimondottan csempészárunak gyártott) termékeknek, kisebb mértékben a hamisított dohányárunak köszönhető. Az eredetmegjelöléssel rendelkező illegális dohánytermékek főként Ukrajnából érkeznek az országunkba. A nem legális forrásból származó dohánytermékek a tavalyi év során 30,6 milliárd forint jövedéki adóbevételtől fosztották meg a kormányt.

A KPMG jelentésében szereplő, bűnüldöző szervekkel készített interjúk szerint a hamisított cigaretták gyártása és forgalmazása az EU határain belül is egyre elterjedtebb, a bűnszervezetek pedig mind nagyobb nyereségre tesznek szert, ha a tevékenységüket a magasabb adókkal és magasabb árakkal sújtott uniós tagállamokra összpontosítják. Belgiumban, Dániában, Franciaországban és Németországban is egyre több cigarettát foglalnak le, razziákat tartanak az illegális cigarettagyártó üzemek felszámolására. Év elején hazánkban is sikerült egy ilyen üzemet felszámolni.

Megfigyelhető, hogy az illegális cigarettaprobléma erősen koncentrálódott néhány olyan európai országra, ahol a kormányok régi típusú, restriktív dohányzás-ellenőrzési politikát folytatnak. A drasztikus adópolitikák, a tiltáson alapuló megközelítések csak az illegális dohánypiacot szolgálják, és ebbe az irányba terelik a felnőtt dohányosokat.

A hatékony politikai döntéshozatal, az előre látható és tervezhető adóemelések, az innovatív megközelítések támogatása, az elrettentő szankcióknak és a hatékony végrehajtás hatására számos uniós tagállamban csökkenés tapasztalható az illegális cigarettafogyasztásban.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×