eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kiürült a tank: vészjelzés a benzinkutakról

Drasztikusan csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás, és még csak jövőre jön a jövedékiadó-emelés.

A 2020–2021-es szintre tért vissza a hazai üzemanyag-fogyasztás, miután az első negyedévben mérthez hasonlóan drasztikus csökkenést mutatnak a benzin- és dízel-kiskereskedelem adatai – közölte a Szabad Európával Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. A kiskereskedelmi adatok alapján június végére eltűnik az a mennyiségi többlet, amely a tavalyi első félévben leginkább a 480 forinton befagyasztott hatósági benzinár számlájára volt írható.

Egy évvel korábban, amikor 2021 és 2022 első félévét hasonlította össze a MÁSZ, az adatok 28,7 százalékos benzinfogyasztás-növekedést és 35,1 százalékos dízelolaj-eladási bővülést mutattak. Ez mostanra eltűnt – magyarázta a szakember –, miután nem állt meg az első negyedéves, átlagosan 18,2 százalékos csökkenés (ez a benzin esetében 10,2 százalékos, a dízel esetében pedig 22,4 százalékos visszaesést jelentett).

További keresletcsökkenést valószínűsít a kiskereskedelmi benzinkutakat jól ismerő Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője, aki szerint a múlt héten a parlamentnek benyújtott jövő évi költségvetési tervben szereplő több mint negyvenforintos, az üzemanyagra terhelt többletadó is a fogyasztás ellen hat majd.

Szerinte a kutak forgalmából jelenleg már mintegy 25 százalék hiányzik, az autósok kevesebbet és ritkábban tankolnak, de "sokan letették az autójukat”. A dízel forgalom-visszaesésének az is az egyik magyarázata, hogy a mezőgazdasági szektorban a gazdák még a 480 forinton befagyasztott üzemanyagár idején nagyobb mennyiséget is bespájzoltak, és akár az őszi betakarítási időszak végéig is kitarthat az így felhalmozott üzemanyag-mennyiség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×