eur:
390.4
usd:
358.6
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Elefántok a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban 2020. augusztus 12-én, az elefántok világnapján. Az ENSZ 2015. július 30-án elfogadott határozatában arra kérte az érintett országokat, hogy a kipusztulás szélén álló ázsiai és afrikai elefántok védelme érdekében tegyenek meg mindent az orvvadászat és az illegális elefántcsont-kereskedelem megfékezéséért.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Irungu

Közeledik egymáshoz Kenya és az EU

Könnyebb lesz Európában hozzáférni afrikai termékekhez.

Ambiciózus gazdasági partnerségi megállapodást kötött az Európai Unió Kenyával, ennek célja, hogy élénkítse a kereskedelmet és új gazdasági lehetőségeket teremtsen, valamint célzott együttműködés révén hozzájáruljon az észak-afrikai ország gazdasági fejlődéséhez - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A Nairobiban köttetett politikai egyezmény, amely szigorú fenntarthatósági, éghajlat- és környezetvédelmi, illetve munkavállalói jogokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz, még több lehetőséget teremt a kenyai vállalkozások és exportőrök számára, mivel teljes mértékben megnyitja az uniós piacot a kenyai termékek előtt, és a fokozott jogbiztonságnak és stabilitásnak köszönhetően ösztönözni fogja az EU-ból Kenyába irányuló beruházásokat - áll a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A bizottság szerint

Kenya úttörő szerepet játszik az afrikai kontinens fenntarthatósági erőfeszítéseiben,

és megbízható szövetséges az éghajlatváltozás elleni küzdelemben: az EU-val, Ecuadorral és Új-Zélanddal közösen vezeti a kereskedelmi minisztereknek az idei év elején indított, éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját. Az EU-Kenya gazdasági partnerségi megállapodás erre a jelentős együttműködésre épít, és ez az első olyan, fejlődő országgal kötött megállapodás, amelyben érvényre jut a kereskedelemre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó új uniós megközelítés.

Az egyezmény figyelembe veszi Kenya fejlődési szükségleteit: hosszabb időszakot biztosít a kenyai piac fokozatos megnyitására, valamint mezőgazdasági biztosítékokról és a fejlődő ipar védelméről is rendelkezik.

Az EU Kenya első számú exportpiaca és második legnagyobb kereskedelmi partnere: a két fél 2022-ben összesen 3,3 milliárd euró értékű kereskedelmet bonyolított le, ami 2018-hoz képest 27 százalékos növekedést jelent.

Amennyiben az uniós kormányokat tömörítő Tanács az egyezményt elfogadja, a megállapodás hatályba lép.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×